Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nov škandal Janševe spletne greznice: z lažnimi očitki oblatili podjetnike v Ribnici in se spravili še na voditeljico Tarče Eriko Žnidaršič in njenega očeta

Deli na:
Nov škandal Janševe spletne greznice: z lažnimi očitki oblatili podjetnike v Ribnici in se spravili še na voditeljico Tarče Eriko Žnidaršič in njenega očeta

Avtor članka na portalu Nova24TV Luka Perš se je medtem poimensko opravičil vsem podjetjem in osebam, ki jih je prizadel in globoko užalil z lažnimi navedbami v prispevku »Biznis s hlodovino. To so podjetja, ki so preprodajala v Avstrijo,« ki so ga medtem že umaknili s spleta.

»V pogovoru z več dejavniki in včeraj sem ugotovil, da je bilo veliko podatkov v članku netočnih in neresničnih. Podatke sem dobil na podlagi uredništva, ki mi je dalo nalogo, da naredim članek na to temo,« je Perš napisal na svojem FB profilu.

»Žal sem zaradi hitenja in zelo čudne zgodbe v anonimki porabil osem ur dela, da sem naredil članek v neko smiselno celoto. Ker sem mislil, da bo članek objavljen naslednji dan in zaradi pozne ure (bila je okrog 21:00) in utrujenosti od dela sem naredil ključno napako in nisem poslal vprašanja omenjenim zgoraj naštetim.«

»Nisem pa vedel, da bo članek realno dva tedna še čakal na objavo, saj sta med tem časom izgubila službo tako Aleksandra Pivec kot Ivan Gale. Žal sem bil žrtev anonimke, ki je imela namen samo očrniti določena podjetja in osebe, kar je glede na odziv vseh prisotnih avtorju anonimke tudi uspelo. Za mojo napako ni opravičila, a se je žal zgodila. Upam, da bodo vaši bližnji, poslovni partnerji in znanci sprejeli moje sporočilo. Krivda je moja, kar prevzamem vso odgovornost,« še piše Perš.

V prispevku je Perš obtožil nekatere ribniške podjetnike preprodaje lesa in jih označil za gozdarsko mafijo oziroma gozdarsko kriminalno hobotnico, z njimi je povezal tudi zdaj že odpuščenega žvižgača Ivana Galeta, spravil se je celo na očeta voditeljice Tarče na TV Slovenija Erike Žnidaršič, čeprav se z lesom sploh ne ukvarja. Novinarki pa očital povezave z ribniškim podjetnikom Janezom Škrabcem, ki naj bi jo celo štipendiral in ji uredil službo na RTV Slovenija. Da nič od navedenega ni res, je Žnidaršičeva tudi javno opozorila.

Članek so pripadniki SDS zelo delili na družbenih omrežjih, tudi premier Janez Janša ga je tvital, avtorjevega opravičila pač ne, na družbenih omrežjih se je dogajal linč novinarke Žnidaršičeve.

Članek so pripadniki SDS zelo delili na družbenih omrežjih, tudi premier Janez Janša ga je tvital, avtorjevega opravičila pač ne, na družbenih omrežjih se je dogajal linč novinarke Žnidaršičeve, na koncu je morala celo dolgoletna novinarska Demokracije Vida Kocjan pozivati bralce, naj prenehajo, saj navedbe v članku niso resnične.

Luka Perš je sicer znan po čudnih in nepreverjenih člankih. Med drugim je piscu teh vrstic očital korupcijo, češ da naj bi na sprejemu na avstrijskem veleposlaništvu prejel neko darilo, toda na tem veleposlaništvu me sploh ni bilo, na fotografiji pa je bil profesor Matej Makarovič, ki se je zgolj udeležil sprejema. Tudi takrat se je opravičil in umaknil sporne zapise iz članka.

Seveda Perš ni glavni krivec v vsej tej zgodbi, saj gre za mladega in neizkušenega novinarja, če to lahko sploh tako imenujemo. Njegovo delo bi moral budno spremljati urednik ter ga opozoriti, da mora navedbe iz anonimk (ne bo presenečenje, če bi se izkazalo, da je nastala v znani kleti na Trstenjakovi) preveriti pri dotičnih osebah in podjetjih, kar je osnova novinarskega dela.

Toda Nova24TV ni medij v klasični obliki, ampak propagandni stroj, zamaskiran v medij, namenjen za diskreditacijo političnih nasprotnikov SDS in novinarjev, ki so do njih kritični. Direktor Nova24TV Boris Tomašič je dolgoletni politik SDS, ki se z novinarstvom nikoli prej ni ukvarjal. Tako so tudi Perša zlorabili za svoje umazane politične rabote, med žrtvami pa so podjetniki, ki naj bi bili celo volivci njihove stranke.


Zapis Luke Perša objavljamo v celoti:

Spoštovani,

iskreno se javno opravičim podjetjem Lesoj, Štupica, Levstek, Virant, Vobca, Košček, Žužek les, osebam Damjanu in Francu Oražmu, Andreju Goršetu, Emilu in Ivanu Turku, Borisu Žnidaršiču, Francu Veselu, Pavletu Hočevarju, Danilo Hočevar, Martinu in Janezu Žužeku, Ivanu Galetu ter ostalim prizadetem v članku Biznis s hlodovino: To so podjetja, ki so preprodajala les v Avstrijo prizadel in globoko užalil vse prisotne z informacijami v omenjenem članku.

V pogovoru z več dejavniki in včeraj sem ugotovil, da je bilo veliko podatkov v članku netočnih in neresničnih. Podatke sem dobil na podlagi uredništva, ki mi je dalo nalogo, da naredim članek na to temo.

Žal sem zaradi hitenja in zelo čudne zgodbe v anonimki porabil osem ur dela, da sem naredil članek v neko smiselno celoto. Ker sem mislil, da bo članek objavljen naslednji dan in zaradi pozne ure (bila je okrog 21:00) in utrujenosti od dela sem naredil ključno napako in nisem poslal vprašanja omenjenim zgoraj naštetim.

Nisem pa vedel, da bo članek realno dva tedna se čakal na objavo, saj sta med tem časom izgubila službo tako Aleksandra Pivec kot Ivan Gale.

Žal sem bil žrtev anonimke, ki je imela namen samo očrniti določena podjetja in osebe, kar je glede na odziv vseh prisotnih avtorju anonimke tudi uspelo. Za mojo napako ni opravičila, a se je žal zgodila. Upam, da bodo vaši bližnji, poslovni partnerji in znanci sprejeli moje sporočilo. Krivda je moja, kar prevzamem vso odgovornost.

Lep pozdrav,
Perš Luka Perš