stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Sodba višjega sodišča o zadevi Balkanski bojevnik danes še ne bo znana

Deli na:
Sodba višjega sodišča o zadevi Balkanski bojevnik danes še ne bo znana

Foto: Arhiv Reporterja

Odločitev višjega sodišča v zadevi Balkanski bojevnik zaradi njene obširnosti danes še ne bo znana oziroma je še ne bodo razglasili, je na začetku današnje seje naznanil predsednik senata Milan Štrukelj. Seje se udeležujejo skoraj vsi zagovorniki z izjemo Dejana Markovića, zagovornika Anesa Selmana, od obtoženih pa Tadej Poljak in Valter Abramovič.

Na drugi strani tožilstvo zastopajo Blanka Žgajnar, Mojca Gruden, Mateja Gončin in vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan.

Javna seja senata višjega sodišča je bila sicer sklicana po pritožbi tožilstva ter pritožbah, ki so jih vložili zagovorniki štirih obsojenih - Anesa Selmana, Marka Bubliča, Dejana Zupana in Sandre Udrih. Trinajst oproščenih, med njimi je tudi prvoobtoženi Dragan Tošić, se na sodbo senata ni pritožilo.

Na prvi stopnji so bili sicer oproščeni še Dragan Beljkaš, Jakob Remškar, Peter Khermayer, Mirzet Lucević, Zdenka Kondič, Boštjan Kopčič, Robert Šabič, Đemajli Manđuka, Miralem Lucević, Suzana Remškar, Valter Abramovič in Tadej Poljak. Slednja dva sta se tudi udeležila današnje seje senata višjega sodišča.



Sodišče je sodbo v enem največjih sojenj doslej izreklo 20. novembra lani. Od 17 obtoženih je sodišče po izločitvi slovenskih in srbskih dokazov zaradi obtožb neupravičene proizvodnje in prometa z mamili ter hudodelskega združevanja obsodilo le četverico.

Ker tožilstvo v končni besedi ni predlagalo podaljšanja pripora, ga je moralo sodišče ob izreku sodbe odpraviti, tudi zoper obsojene. Dva dneva po izreku so pripor le odredili, tja sta takoj odšla Zupan in Bublič, Udrihova je v hišnem priporu, Selman pa je pobegnil.

Kakor predvideva zakon o kazenskem postopku, lahko sodišče druge stopnje o zadevi odloči na seji senata ali na podlagi opravljene obravnave. Višje sodišče lahko zavrže ali zavrne pritožbo, razveljavi sodbo in pošlje zadevo v vnovično sojenje. Višji sodniki lahko tudi sami spremenijo prvostopenjsko sodbo.