stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pavlin zagrozil: Če boste zavlačevali, bom spet začel snemati

Deli na:
Pavlin zagrozil: Če boste zavlačevali, bom spet začel snemati

Foto: Bobo

Ljubljanski mestni svetniki so na včerajšnjem nadaljevanju seje potrdili osnutek sprememb poslovnika mestnega sveta, s katerimi želijo urediti področje snemanja sej. Svetnik SDS Jernej Pavlin je v razpravi pri tej točki napovedal, da bo seje ponovno začel snemati, če bodo s spremembami poslovnika zavlačevali.

Mestna občina Ljubljana (MOL) v osnutku sprememb poslovnika mestnega sveta predlaga, da z izjemo akreditiranih medijev in službe za organiziranje dela mestnega sveta nihče drug ne bi smel zvočno ali slikovno snemati sej mestnega sveta.

Kot piše v omenjenem dokumentu, bodo na občini javnost dela mestnega sveta zagotavljali z neposrednim prenosom preko spletne strani MOL ali pa z objavo slikovnega zapisa sej na istem mestu. Svetnica SDS Mojca Škrinjar je v razpravi predlagala, da se zagotovi obe možnosti, tako neposreden prenos kot objavo posnetka na spletni strani MOL.

Osnutek sprememb poslovnika med drugim prinaša tudi dopolnitev 106. člena, v katerem je določeno, da lahko mestni svet pri posamezni točki dnevnega reda po odprtju razprave odloči, da se obravnava preloži ali konča. Določilo v osnutku dopolnjujejo s predlogom, da bi bile izjeme izredne seje.

Svetnik Liste Zorana Jankovića Jani Möderndorfer je pri tem predlagal premislek o tem, ali je smiselno delati razlike med rednimi in izrednimi seji. Na to se je odzval svetnik SDS Jernej Pavlin, ki je dejal, da se boji, da je v ozadju manever zavlačevanja, ki bi preprečil uveljavitev predlaganih sprememb. Po mnenju Pavlina bi bilo nesprejemljivo, če do spremembe omenjenega člena ne bi prišlo.

Pavlin je poleg tega pozval svetnike Liste Zorana Jankovića, da MOL uvrstijo na seznam občin, ki omogočajo prenos sej. "V kolikor boste zavlačevali, napovedujem, da bomo v svetniški skupini SDS ponovno začeli sami zagotavljati nadzor javnosti nad delom mestnega sveta," je dejal.

Ljubljanski mestni svetniki so obravnavali in potrdili tudi spremembe pravilnika o zagotavljanju sredstev za delo svetniških klubov ter pravilnika o plačah in plačilih za opravljanje funkcije funkcionarjev na MOL.

Podžupan Aleš Čerin je ob obravnavi sprememb pravilnika o plačah pojasnil, da so se glede sprememb usklajevali s svetniškimi skupinami ter dejal, da se velika večina nanaša na redakcijske pripombe. Občina je sicer želela določiti tudi, da bi sejnina mestnega svetnika znašala 6,5 odstotka plače župana, pod pogojem, da bi bil svetnik navzoč najmanj pri polovici glasovanj na seji.

A je ljubljanski župan Zoran Janković z dopolnilom umaknil omenjeno določilo. V obrazložitvi je zapisal, da se mandat trenutne sestave mestnega sveta bliža koncu, zato bi bilo bolj smotrno odločitev o tem prepustiti novemu mandatu mestnega sveta.

Svetniki so potrdili tudi osnutek sprememb in dopolnitev odloka o organizaciji in delovnem področju mestne uprave MOL, pri katerem so nekateri svetniki opozorili na neprimernost načrtovanega prenosa nalog s področja mladinskega sektorja na oddelek za kulturo.

Zeleno luč so svetniki med drugim dali tudi predlogu strategije razvoja in trženja turistične destinacije Ljubljana od letos do leta 2020 ter se seznanili in dali soglasje k predlogu odloka o načrtu za kakovost zraka na območju MOL.