stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kucler Dolinarjeva: Potrditev zapisnika sporne seje" še ena od sramot Jankovićeve večine"

Deli na:
Kucler Dolinarjeva: Potrditev zapisnika sporne seje" še ena od sramot Jankovićeve večine"

Foto: Primož Lavre

Ljubljanski mestni svet je včeraj po daljši razpravi potrdili zapisnik marčevske seje, na kateri so svetniki ob obstrukciji opozicije potrdili proračun občine za letošnje in prihodnje leto. Opozicija je izpostavila, da zapisnik ne odraža dejanskega stanja takratne seje, svetnik SDS Anže Logar je koalicijo opozoril tudi na kazensko odgovornost.

Zapisnik mora zdaj občina poslati ministrstvu za javno upravo, na katerem bodo odločili, kako bodo po pritožbi ljubljanske opozicije ukrepali zoper občino.

Proračuna je sicer mestni svet marca potrdil ob obstrukciji svetniških skupin SDS, SMC, NSi, ZL in SLS. V dvorani so tako ostali le še svetniki iz koalicije Liste Zorana Jankovića, SD in DeSUS, ki so predlog proračuna za letos potrdili z 21 glasovi, predlog proračuna za prihodnje leto pa z 22 glasovi.

Logar je na včerajšnji seji uvodoma spomnil, da se po poslovniku zapisnik sprejema za prejšnjo sejo in ne dve seji nazaj. Vodja svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager je zato dodal, da je Janković sejo začel v nasprotju s poslovnikom in predlagal, da se sestane statutarno-pravna komisija ter odloča o tej zadevi, saj bo v nasprotnem primeru verodostojnost seje pod velikim vprašajem. Predlog, da se komisija sestane, so svetniki zavrnili.

Da se je na marčevski seji zgodilo veliko nezakonitosti, je opozoril svetnik SDS Jernej Pavlin. Kot je pojasnil, je občino na to, da je poslovnik v nasprotju z zakonom o lokalni samoupravi, opozorilo tudi ministrstvo za javno upravo. Menil je tudi, da Janković s tem, da so svetniki zapisnik potrjevali šele na včerajšnji seji, zavlačuje, saj je ministrstvo večkrat poudarilo, da bo končno oceno podalo, ko bo prejelo končen zapisnik.

Ljubljanski podžupan Aleš Čerin je medtem pojasnil, da so svetniki o proračunu glasovali trikrat in prav tolikokrat zagotovili ustrezno večino glasov. "Neizpodbitno dejstvo je, da seje ni obstruiralo 23 svetnikov, tisti, ki so napovedali obstrukcijo, pa so se kot po parku sprehajali noter in ven," je razložil in poudaril, da iz posnetkov seje ni moč niti s približno zanesljivostjo trditi, da v dvorani ni bilo 23 svetnikov, kot trdi opozicija.

Zapletlo se je tudi pri vprašanju, ali je bila ob potrjevanju proračunov prisotna koalicijska svetnica SD Irena Kuntarič Hribar. V zapisniku je namreč navedeno, da je bilo v sobi prisotnih 23 koalicijskih svetnikov, Kuntarič Hribarjeva pa je včeraj zanikala, da je bila v času glasovanja v sobi.

Logar je nato opozoril, da svetniki odločajo o ponaredku. Poudaril je, da gre za uradni dokument, na podlagi katerega bo ministrstvo za javno upravo odločilo o ukrepih zoper občino. Logar je svetnike tudi opozoril, da bodo nosili kazensko odgovornost, če ne bodo sprejeli zapisnika, ki odraža dejansko stanje, ampak bodo ustoličili laž. Izpostavil je navedbe v zapisniku, da je bilo ob glasovanju prisotnih 23 svetnikov, ob tem pa je, kot je poudaril, sama Kuntarič Hribarjeva včeraj dejala, da je v sobi ni bilo.

Vse predloge za spremembo zapisnika, ki so jih podali opozicijski svetniki, je sicer mestni svet včeraj zavrnil, zapisnik pa so po uri in pol dolgi razpravi potrdili s 25 glasovi za in 20 glasovi proti.

Vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar je ob robu seje dejala, da je potrditev zapisnika še ena od sramot Jankovićeve večine. So pa po njenem mnenju opozicijske stranke vendarle dosegle "malo zmago", kajti ministrstvo za javno upravo je jasno reklo, da je treba sklepčnost sveta ugotavljati pred vsakim glasovanjem, "s čimer so zajezili Jankovićeve ideje, ki jih je dal na marčevski seji, da bi se sklepčnost ugotavljala samo na začetku točke," je pojasnila.

Kot je še pojasnila, bo zdaj opozicija ministrstvu za javno upravo poslala dopis ob tem zapisniku, nato pa bodo počakali, kaj bo reklo ministrstvo. Pripravljeni so tudi na morebitno pritožbo na ustavno sodišče, katere podlaga pa bosta po besedah Kulcer Dolinarjeve odlok o proračunu in nesklepčnost marčevske seje.

Janković je po koncu seje dejal, da opozicija, če ne bi verjela, da ima občina veljaven proračun, ne bi zahtevala naročilnic za svoje delovanje in ne bi pošiljala stroškov za svoje delovanje, tudi za plače. Tudi sam je dejal, da je treba zdaj počakati na stališče ministrstva za javno upravo ter ponovil, da na marčevski seji ob glasovanju o proračunu ni opazil odsotnosti koalicijskih svetnikov.