Robert Golob, Tina Gaber Svet24.si

FOTO: Robert Golob in Tina Gaber skupaj na ...

planinec Svet24.si

Astrološki športni vodič: oven naj teče, bik ...

borut-pahor Necenzurirano

Če bi France Prešeren imel Instagram ... #kolumna

midhat mujkic Reporter.si

Škandalozno: imam Mujkić z džezvo razbil obraz ...

Ilka Stuhec darja crnko Ekipa24.si

Velike težave v ekipe Ilke Štuhec! Ilkina mama ...

Enigma Labs Spletna stran Odkrito.si

Aplikacija za prijavo NLP-jev

peter prevc Ekipa24.si

Grdo! Zelo nesramno! Nizkoten napad na Petra ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kangler in Arsenovič napovedujeta zmago v drugem krogu

Deli na:
Kangler in Arsenovič napovedujeta zmago v drugem krogu

Saša Arsenovič in Franc Kangler gresta v drugi krog. - Foto: Sašo Bizjak/Večer

Nekdanji župan Franc Kangler (NLS), ki se je glede na delne neuradne rezultate skupaj z aktualnim županom Sašo Arsenovičem uvrstil v drugi krog, pravi, da verjame v nadaljnje zaupanje volivcev. "Imam dobro ekipo, predvsem pa dober program za ljudi, za občane Maribora, ki vedo, da smo sposobni narediti, kar obljubimo," je dejal. Aktualni mariborski župan Saša Arsenovič, ki se s podpisi podpore poteguje za drugi mandat na čelu mestne občine, pa je po več kot 90 odstotkih preštetih glasovnic prejel 36,1 odstotka glasov. Prepričan je, da bo v drugem krogu zmagal. Napoveduje jasno vizijo in rezultate.

"Čestitam vsem mojim sokandidatom za rezultate, za mene pa je to velika obveza in za mojo ekipo še v drugem krogu 14 dni trdega dela, še bolj se približati ljudem, mladim, starejšim. Ampak še enkrat povem, da to kar obljubim, v Mariboru vsi vedo, to bom tudi storil," je dodal.

"Pričakujem, da bomo v Mariboru, ne glede na to, kdo bo župan, naredili močno, trdno koalicijo. Aktualnemu županu je koalicija razpadla, jaz pa imam interes, da se povežemo, združimo, predvsem pa, da konflikte rešujemo z dialogom, ne pa s problemi, kot smo bili v preteklosti deležni," je še povedal.

Po preštetih dobrih 96 odstotkih glasovnic je za Kanglerja glasovalo 26,8 odstotka volivcev, Arsenoviča pa 35,85 odstotka.

To je Kanglerjev tretji poskus, da se znova zavihti na čelo Mestne občine Maribor po tistem, ko je bil po protestih pred desetimi leti prisiljen predčasno zaključiti svoj drugi županski mandat.

Blizu temu cilju je bil že na volitvah leta 2018, ko se je s takrat političnim novincem Sašo Arsenovičem uvrstil v drugi krog. V prvem krogu takratnih volitev je zbral 31 odstotkov glasov, v drugem pa 42 odstotkov.

Tudi pred letošnjimi volitvami so mu javnomnenjske raziskave napovedovale uvrstitev v drugi krog. Tesno za petami mu je bil sicer županski kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis, ki je zdaj očitno pristal na tretjem mestu.

Sodelovanja z Gibanjem Svoboda Kangler ne izključuje. "Očitno so dokaj močni v mestu, treba bo z njimi delati," je dejal.

Glede Arsenoviča in njegove ekipe je nekoliko bolj zadržan, a vseeno napoveduje sodelovanje. "Arsenovič je našo svetniško skupino izločil pred štirimi leti, ampak zdaj je nov mandat, tudi njega mi ne izključujemo. Napovedujem pa, da bodo močnejše stranke morale prevzeti v mestu odgovornost in to so prav gotovo Gibanje Svoboda, SDS, Arsenovičeva lista in naša Nova ljudska stranka, lista Franca Kanglerja," je dejal.

Kangler je bil v času vlade Janeza Janše v letih 2020-2022 državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve, po letošnji menjavi vlade pa se je upokojil.

Vnovično kandidaturo za mariborskega župana je njegova NLS vložila v zadnjem trenutku. Med preteklimi dosežki, s katerimi se ponaša, so izgradnja zavetišča za živali in lutkovnega gledališča, obnova Vetrinjskega dvora in Pohorske vzpenjače ter začetek obnove stadiona Ljudski vrt.V morebitnem novem mandatu med drugim obljublja mladim brezplačne koncerte na Trgu Leona Štuklja, ukinitev plačljivega parkiranja pod Pohorjem, oskrbo s pitno vodo za vsa gospodinjstva ter obnovo kopališča Mariborski otok.

Arsenovič prepričan, da bo v drugem krogu zmagal

Arsenovič je relativno nizko volilno udeležbo komentiral kot posledico utrujenosti volivcev od predvolilnih obljub. "Mi nismo obljubljali, mi smo dejansko veliko naredili," pa se je odzval na vmesne rezultate, po preštetih blizu 90 odstotkih glasov.

V drugem krogu se bo pomeril s Kanglerjem, ki je zbral 26,8 odstotkov glasov. Po Arsenovičevih besedah je Kangler star politični lisjak, ki razume dušo ljudi, zato ima še vedno visok rezultat. "Mi pa smo dobili verjetno teh 35 odstotkov kot nagrado za opravljeno delo," je dejal. Meni, da so ljudje nagradili razvojno usmerjenost občine, da se v njej o projektih ne govori, ampak se jih izvaja.

V drugem krogu se Arsenovič nadeja bolj vsebinske kampanje, kjer se bo manj pogovarjalo o zgodovini in več o energetiki, zdravju, novih vrtcih, šolah, kaj narediti iz Pohorja in kako ohraniti Maribor kot svetilnik regije, je dejal.

Glede sodelovanja z mestnim svetom se je po lastnih besedah v preteklem mandatu veliko naučil. Izpostavil je, da je bilo na sejah mestnega sveta sprejetih 98 odstotkov sklepov, za kar je z ekipo porabil veliko energije.

Arsenovič je bil pred zasedbo županskega položaja pred štirimi leti med Mariborčani znan predvsem kot podjetnik z več gostinskimi lokali v starem mestnem jedru. V politiki pred tem ni bil dejaven.

Kot župan je med drugim zaprl obnovljeni Glavni trg za motorni promet, zaključil obnovo kopališča Pristan, skate parka in stadiona Ljudski vrt, začel gradnjo Centra Rotovž, povezal javna podjetja v holding, uvedel zdaj zelo priljubljen sistem souporabe koles MBajk in aktiviral Partnerstvo za Pohorje. Bil je tudi predsednik razvojnega sveta vzhodne kohezijske regije.

V morebitnem novem mandatu, v katerega je sicer sam trdno prepričan, napoveduje nadaljevanje začetih projektov, med drugim ureditev Dravske promenade, izgradnjo predora pod mestnim središčem in zvišanje sredstev za kulturne programe.

Na prejšnjih volitvah, na katerih je kljub dovolj zbranim podpisom podpore nastopil kot županski kandidat SMC, je v prvem krogu zbral dobrih 38 odstotkov glasov, Franc Kangler, ki je bil tudi takrat njegov glavni tekmec, pa 31. V drugem krogu je za Arsenoviča glasovalo 58 odstotkov volivcev in za Kanglerja 42 odstotkov.