Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski škofje odgovarjajo na obtožbe: Cerkev nima lastnih forenzikov

Deli na:
Slovenski škofje odgovarjajo na obtožbe: Cerkev nima lastnih forenzikov

Na včerajšnjo novinarsko konferenco civilne iniciativa Dovolj.je so odzvali slovenski škofje - Foto: Bobo

Slovenska škofovska konferenca obžaluje, da nekateri posamezniki in civilno-družbene pobude v javnosti izpostavljajo imena domnevnih storilcev spolnih zlorab, ne da bi jim bila krivda pravnomočno dokazana. Mnenja je, da je treba varovati dostojanstvo tako žrtev kakor tudi osumljenih storilcev ter jih zaščititi pred odvzemom njihove pravice do dobrega imena.

Tako so se na včerajšnjo novinarsko konferenco civilne iniciativa Dovolj.je odzvali slovenski škofje oziroma njihov tiskovni predstavnik dr. David Kraner. Iniciativa je v treh mesecih prejela prijave zoper 15 različnih duhovnikov z imeni in priimki in dve anonimno brez navedbe duhovnika. Na novinarski konferenci je javno spregovorila žrtev spolne zlorabe duhovnika Barbara Kompara.

Pred kratkim je izvedela, da se je cerkveni postopek zaključil brez sankcij za storilca, ki po njenih navedbah še vedno prihaja v stik z mladoletniki. Ker jih želi zaščititi, je razkrila ime. »To je pater Paskal Jožef Prša.« Prša je bil letos sprejet v Škofijo Murska Sobota. Predstavljeni zgodbi žrtev spolnih zlorab sta se nanašali na duhovnika Marjana Zupanca, ki je zdaj upokojen, in Jožeta Planinška, člana misijonske družbe Lazaristov. Zoper slednjega so na iniciativi podali štiri prijave zaradi spolne zlorabe, je dejal lazarist Janez Cerar.

Glede na pogosta ugibanja, kakšen je odnos slovenskih škofov ter redovnih predstojnikov do odkrivanja, preprečevanja ter ozaveščanja o spolnih zlorabah, SŠK v današnji izjavi poudarja, da ob lastnem prizadevanju za zaščito otrok, spremlja tudi prizadevanje vseh civilno družbenih pobud in državnih organov na tem področju ter je odprta za sodelovanje z njimi. Na kritike, da se z njimi ne sestajajo odgovarjajo, da škofje in redovni predstojniki želijo sprejemati predvsem žrtve in njihove svojce.

V strokovno pomoč jim je Ekspertna skupina za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK, ki je strokovni organ Katoliške Cerkve na tem področju, zato je njena naloga tudi sodelovanje s civilno-družbenimi pobudami in državnimi organi, ki se strokovno ukvarjajo z zaščito otrok. Zato je najbolj primerna oblika sodelovanja škofov in redovnih predstojnikov z zainteresiranimi civilno-družbenimi skupinami vzdrževanje strokovnih stikov preko Ekspertne skupine, za kar so usposobljeni in imenovani člani te skupine.

Mar obvezna naznanitev vseh indicev, informacij in sumov spolnih zlorab državnim organom pred začetkom notranje cerkvenih postopkov pomeni, da ti primeri ne bodo tudi ustrezno cerkveno pravno obravnavani? Škofje so to zanikali; zatrjujejo, da žele zgolj omogočiti policiji, da brez motenj opravi ustrezna preiskovalna dejanja oz. forenzične postopke, ki so potrebni za zavarovanje dokazov in zaščito pričevan.

»S tem se lahko v morebitnih nadaljnjih pravosodnih postopkih z gotovostjo ugotovi resnica. Od tovrstnih ugotovitev so v veliki meri odvisni tudi cerkveno pravni postopki, ker Katoliška Cerkev ne razpolaga z lastnimi preiskovalci oz. forenziki. Katoliška Cerkev je pri ugotavljanju resnice o posameznem primeru suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, zlasti starem več let ali desetletij, odvisna od strokovnih izsledkov državnih preiskovalnih organov.«