Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenski škofi ustanavljajo komisijo za preiskavo spolnih zlorab v Cerkvi

Deli na:
Slovenski škofi ustanavljajo komisijo za preiskavo spolnih zlorab v Cerkvi

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Če v Cerkvi na Slovenskem še donedavna niso videli potrebe po ustanovitvi neodvisne komisije za preiskavo spolnih zlorab, je to zdaj drugače. Lani novembra si jih k temu vnovič pozvali v zavodu Dovolj.je, prvič so to javno predlagali že pred dvema letoma.

Po besedah tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference Tadeja Jakopiča neodvisno komisijo pri SŠK ustanavljajo po vzoru komisij v Nemčiji in Franciji, z delom bo začela že spomladi.

Posebni ekspertni skupini za zaščito mladoletnih in ranljivih odraslih pri SŠK je nedavno potekel mandat, nova pa ne bo več imenovana. Po škofijah se ustanavljajo uradi za sprejemanje prijav in spremljanje žrtev spolnih zlorab. Pravkar sta bila ustanovljena urada v škofijah Celje in Novo mesto, kjer sta bila pred meseci umeščena škofa Maksimilijan Matjaž in Andrej Saje. Nenazadnje, odgovornost je na škofih ordinarijih.

Neodvisna komisija za preiskavo spolnih zlorab, v njej bodo seveda delovali tudi laiki, bo osvetlile tudi starejše primere. Kaj bo odkrila revizija? Še žive žrtve zlorab duhovnikov so se bolj ali manj zadnjem času že javile, do kaj vsaj približno tako odmevnega in šokantnega, kot je bilo lani jeseni v Franciji, pa naj bi se po mnenju poznavalcev v arhivih ne dokopali. Nemške in francoske škofije so delovale prek neprimerljivo večjega števila ustanov, tudi vzgojno izobraževalnih. Cerkveno življenje je v prejšnjem režimu potekalo predvsem po župnijah. Zaradi komunistične represije nad Cerkvijo pa denimo zapisniki, na katere se lahko opre komisija, niso tako temeljiti …



V Franciji je neodvisna komisija za preiskavo spolnih zlorab - leta 2018 jo je ustanovila francoska škofovska konferenca - lani jeseni spisala poročilo o spolnih zlorabah med letoma 1950 in 2020. 21-članska komisija, ki jo je sestavljalo 21 pravnikov, zdravnikov, zgodovinarjev in teologov, je v dveh letih in pol prepotovala vso Francijo ter zbirala podatke iz cerkvenih arhivov, pravosodja, državnega tožilstva, medijskih raziskav, pa tudi prisluhnila žrtvam.

Neodvisna preiskava je od leta 1950 do 2020 odkrila približno 216.000 žrtev. Če so vključene tudi žrtve laičnih članov Cerkve, kot so učitelji na katoliških šolah, pa to število naraste na 330.000. Poročilo je razkrilo, da je bila večina žrtev dečkov, starih od 10 do 13 let iz različnih družbenih okolij.

Francoska škofovska konferenca je oktobra priznala, da je Cerkev kriva, da je dovolila, da so zlorabe postale sistemske. Francoska Katoliška cerkev bo odškodnine za žrtve spolnih zlorab financirala s prodajo nepremičnin, mobilizacijo lastnih rezerv in se v skrajnem primeru tudi zadolžiti. Pri poplačilu odškodnin ne bodo pomagali s prispevki vernikov.