selimanovic1 Svet24.si

Azra Selimanović: Tulila sem, pomagajte mi, to ...

aligator Svet24.si

FOTO: V želodcu 200-kilogramskega aligatorja ...

kazalo--I-zvezdan radonjic-pl004 Reporter.si

Sodnik Radonjič gre med odvetnike, še prej pa ...

Gregor Pečan Svet24.si

Potrebna bodo leta, da bodo učenci nadoknadili ...

20210324-01053120 Necenzurirano

Slovenija kot ladja Ever Given #kolumna

Madonna Odkrito.si

Kraljica popa v zelo žgečkljivi modni kombinaciji

Blaž Švab 2 Njena.si

Blaž Švab je za življenje "na koruzi"

Slovenija

Borut Štrukelj o cepljenju z AstraZeneco:"Statistično gledano gre za zelo varno cepivo. Ampak v Evropi šteje posameznik, ne statistika."

Deli na:
Borut Štrukelj o cepljenju z AstraZeneco:"Statistično gledano gre za zelo varno cepivo. Ampak v Evropi šteje posameznik, ne statistika."

Borut Štrukelj - Foto: Bobo

Odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema), da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito, so pa možni zelo redki zapleti krvnih strdkov, je bila po mnenju Boruta Štruklja pričakovana in jo pozdravlja. Je pa kritičen do poročila Eme, saj ne opredeljuje, katerim skupinam se to cepivo priporoča, zato je to prepuščeno odločitvi držav članic.

Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 dejal, da zaradi te neopredelitve, katerim skupinam posameznikov je cepivo priporočeno, nastaja zmeda v evropskem prostoru, saj se vsaka država zase odloča, za katere skupine prebivalstva bo uporabljala cepivo AstraZenece. Po njegovih besedah je prenos te odločitve Eme na članice EU razmeroma neobičajen.

Sicer pa je Ema pri vnovičnem pregledovanju cepiva AstraZenece k sodelovanju povabila najboljše strokovnjake na področju nevrologije, epidemiologe in internistike ter ostale, pri čemer so pregledali vse primere zapletov s krvnimi strdki po cepljenju s tem cepivom, ki so zabeleženi na portalu neželenih učinkov. Poleg tega so pregledali vse klinične in predklinične študije tega cepiva in ugotavljali, ali obstaja kakršna koli povezava z vnetjem žil. Na podlagi predkliničnih in kliničnih študij niso ugotovili, da bi lahko prišlo do tovrstnih zapletov po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Se je pa to lahko ugotovilo z večjim številom cepljenih, do 22. marca so uporabili 25 milijonov odmerkov cepiva AstraZenece. V tem času je bilo zabeleženih 62 primerov krvnih strdkov v možganih in 24 v trebuhu.

Tako je mogoče pričakovati, da se krvni strdek po cepljenju s tem cepivom pojavi pri enemu od 250.000 ali 300.000 cepljenih ter eno smrt zaradi krvnega strdka na 1,4 milijona cepljenih. "Še vedno govorimo o izredno redkih primerih, a je povezava vidna," je dejal Štrukelj in dodal: "Statistično gledano gre za zelo varno cepivo. Ampak v Evropi šteje posameznik, ne statistika. Če se to zgodi meni, vam in vašim bližnjim, to ni vseeno." Zato bodo še naprej spremljali varnost cepiva.

V Sloveniji sicer še ni bilo zabeleženega primera krvnega strdka po cepljenju s cepivom AstraZenece. Vsi, ki so cepljeni s tem cepivom, pa naj bodo pozorni na svoje stanje po cepljenju. Če so pojavijo znaki hudih glavobolov, motenj vida, motenj krvnega tlaka, je treba poklicati pomoč, je dejal. Krvne strdke se lahko namreč odpravi.

Pri cepivu AstraZenece priporočajo trimesečni razmak med odmerkoma, daljše obdobje med odmerkoma je celo učinkovitejše. Ob tem je Štrukelj pojasnil, da podatki iz Anglije kažejo, da je reakcija na cepivo po drugem odmerku blažja. Štrukelj si želi, da bi bila precepljenost prebivalstva čim višja, hkrati pa poudarja, da je pravica vsakogar, da odkloni cepljenje.

Iz Zdravstvenega doma Ljubljana so vse cepljene z AstraZeneco obvestili, da bodo na cepljenje z drugim odmerkom vabljeni po 12 tednih od prvega cepljenja.

Če bi kdo, ki je bil že cepljen s cepivom AstraZenece, zavrnil drugi odmerek, bo njegova zaščita okoli 50-odstotna, je povedal Štrukelj. To pomeni, da se ob okužbi pri njem verjetno ne bo razvilo resno stanje ali smrt.

Je pa to cepivo manj učinkovito pri bolnikih z avtoimunimi vnetnimi boleznimi, ki se zdravijo z imunosupresivi, pri bolniki z rakom, ki prejemajo rituksimab, pa ne bo učinkovito. Ostale skupine bolnikov, tudi če so nagnjeni k globokim venskim trombozam, niso bolj ogrožene zaradi cepljenja z AstraZeneco. Prav tako ne ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete. Je pa Štrukelj opozoril, da lahko bolniki s kroničnimi vnetnimi obolenji po cepljenju s katerim koli cepivom občutijo rahlo in kratkotrajno poslabšanje osnovne bolezni.

Sicer pa bodo v tem mesecu začeli uporabljati tudi cepivo proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson, gre za vektorsko cepivo, podobno cepivu AstraZenece, pri katerem pa je za zaščito potreben en odmerek. Namenjeno je vsem, ki so starejši od 18 let, ne vpliva na plod ali možnost zanositve.

Zaščita se vzpostavi po 14 dneh od cepljenja, ni pa jasno, kako dolgo traja zaščita. Pri ljudeh, starih od 18 do 65, je zaščita preprečevanja okužbe 65-odstotna, pri starejših od 65 let pa 85-odstotna. Zaščita pred težkim potekom bolezni pa je 90 do 95-odstotna. Poudaril je, da je cepivo proizvajalca Johnson & Johnson učinkovito tudi proti različicam novega koronavirusa, proti angleški različici je 74-odstotno učinkovito, proti brazilski 66-odstotno, proti južnoafriški 53-odstotno.

Štrukelj se je dotaknil tudi učinkovine ivermektin, ki se že desetletja uporablja proti parazitom, dve študiji na celičnih kulturah pa sta pokazali, da učinkovito zmanjša podvojevanje virusa. A so v kliničnih študijah ugotovili, da bi bil potrebni odmerek tako visok, da bi lahko povzročil resne neželene toksične učinke. Zato so Ema, FDA in proizvajalec zdravila pozvali ljudi, naj tega zdravila ne uporabljajo za samozdravljenje. Delajo pa že nove različice tega zdravila, ki bi lahko bila v prihodnje uporabna proti covidu-19.

Loading...