kitara Svet24.si

Umrl utemeljitelj slovenske kitaristike Tomaž ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija v dodatne kvalifikacije

Deli na:

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2010, ki bo v Južnoafriški republiki, z zmago proti San Marinu (3:0) končala na drugem mestu skupine 3 in bo tako igrala v dodatnih kvalifikacijah. Prvo mesto v skupini so osvojili Slovaki, ki so po avtogolu Seweryna Gancarczyka v četrti minuti slavili na Poljskem z 1:0.

Slovenska nogometna reprezentanca je kvalifikacije za svetovno prvenstvo leta 2010, ki bo v Južnoafriški republiki, z zmago proti San Marinu (3:0) končala na drugem mestu skupine 3 in bo tako igrala v dodatnih kvalifikacijah. Prvo mesto v skupini so osvojili Slovaki, ki so po avtogolu Seweryna Gancarczyka v četrti minuti slavili na Poljskem z 1:0.

* Olimpijski stadion, gledalcev 1200, sodniki: Szabo, Toth in Lemon (vsi Madžarska).
* Strelci: 0:1 Novaković (24.), 0:2 Stevanović (68.), 0:3 Šuler (82.).
* San Marino: A. Simoncini, F. Vitaioli, Mau. Marani, Berretti (od 46. Bugli), D. Simoncini, Albani, Valentini (od 77. Cervellini), Mi. Marani, Ma. Marani, Selva (od 62. Rinaldi), M. Vitaioli.
* Slovenija: S. Handanović, Brečko (od 85. Ilić), Šuler, Cesar, Jokić, Kirm, Radosavljević, Stevanović (od 85. Krhin), Birsa, Novaković, Dedić (od 52. Ljubijankić).
* Rumeni kartoni: Ma. Marani, Berretti, Bugli, M. Vitaioli, Albani; Stevanović.
* Rdeč karton: /.

Slovenska nogometna reprezentanca je s pričakovano zmago v San Marinu dosegla velik uspeh, saj se je prebila v dodatne kvalifikacije za SP 2010. Želja pred tekmo je bila sicer neposredna uvrstitev, ki pa je bila odvisna od razpleta na Poljskem. Ta se po zmagi Slovakov v Chorzowu pač ni uresničila, toda kljub temu je Slovenija obdržala možnosti za odhod na jug Afrike.

Do vozovnic za JAR pa bo težko - a ne nemogoče - priti. Tekmeci v dodatnih kvalifikacijah bodo namreč ugledni. Kandidati za naslednjega slovenskega nasprotnika so Portugalska, Rusija, Francija in Grčija. Ali se bosta ponovila 17. november 1999, ko se je slovenska reprezentanca prek dodatnih kvalifikacij prvič v zgodovini uvrstila na evropsko prvenstvo, in 14. november 2001, ko so si slovenski nogometaši prav tako prek dodatnih dvobojev prvič priigrali nastop na svetovnem prvenstvu, pa bo znano že čez nekaj tednov.

Slovenski tabor je že na začetku tekme izvedel neprijetne novice s Poljske. Slovaki so namreč hitro prišli do prednosti, ki bi jim zadostovala za prvo mesto in neposreden preboj na SP. Toda kljub tem vestem in ne preveč privlačni igri v uvodnih minutah so slovenski nogometaši vsaj v San Marinu hitro postavili stvari na svoje mesto.

V primerjavi s San Marinom veliko kakovostnejši izbranci Matjaža Keka so sicer šele v 23. minuti prek Milivoja Novakovića sprožili prvi strel proti tekmečevim vratom, že minuto pozneje pa prav prek nadomestnega kapetana ("pravi" kapetan Robert Koren zaradi kazni ni smel igrati) povedli. Birsa je izvedel kot, žoga pa je malce srečno zadela Novakovića in končala za hrbtom Alda Simoncinija.

Tudi v nadaljevanju so sicer nogometaši v belo-zeleni športni opremi prevladovali na zelenici olimpijskega stadiona (na tribunah je bilo več kot 500 slovenskih navijačev), vendar pa si pravih priložnosti niso pripravili. Izjema je bila le 41. minuta, ko se je Zlatko Dedić znašel sam pred domačim vratarjem, a meril naravnost vanj.

V podobnem slogu je minil tudi uvod drugega polčasa: igrali so bolj ali manj Slovenci, vendar pravega zaključka ob zgoščeni obrambi domačinov akcij ni bilo. Zelo nevarno akcijo so sicer gosti izpeljali v 52. minuti, ko je žogo po Novakovićevem strelu Simoncini odbil do Daliborja Stevanovića, ta pa jo je iz ugodnega položaja poslal v prečko.

V 52. minuti je v igro vstopil Zlatan Ljubijankić namesto Zlatka Dedića in takoj zapravil novo priložnost, ko je žogo poslal mimo vrat. Drugi slovenski zadetek so navijači vendarle dočakali v 68. minuti, ko je Bojan Jokić z leve strani podal v sredino kazenskega prostora do Stevanovića, nogometaš Vitesseja pa je z levico učinkovito končal akcijo.

Naslednji, ki je zapravil izjemno priložnost v slovenski vrsti, je bil Marko Šuler, čigar strel z glavo je Simoncini izvrstno obranil. Toda branilec Genta se je bolje znašel v 82. minuti. Najprej je Novaković s prostega strela zadel vratnico, žoga se je odbila do Šulerja, branilec Genta pa jo je potisnil v mrežo.

"Resda nismo igrali všečnega nogometa, toda zmagali smo in to je bilo najpomembnejše. Težko je bilo obdržati osredotočenost le na to tekmo, saj so misli vsem bežale tudi na Poljsko. Ko smo izvedeli še neprijetne informacije, je bilo še težje. Toda naši igralci so pokazali pravi karakter, dosegli lepo zmago, za kar jim moram čestitati. Včasih je pač treba imeti tudi malo sreče, ki pa je mi nismo imeli. Ponosni smo lahko na fante in ta dosežek. Seveda je nekaj grenkobe, toda novembra nas čakata še dve tekmi," je po tekmi za Televizijo Slovenija povedal selektor Matjaž Kek.