Revija Reporter
Slovenija

Slovenija je iz Venezuele doslej repatriirala 36 oseb

STA

9. dec. 2020 7:06 Osveženo: 7:07 / 09. 12. 2020

Deli na:

V sosednje države je zbežalo nekaj milijonov Venezuelcev.

Reuters

Repatriacija oseb slovenskega rodu iz Venezuele je bila zaradi pandemije covida-19 marca letos prekinjena. Ponovno se je nadaljevala jeseni, ko je v Slovenijo prišlo 13 oseb, so danes potrdili v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Skupno število repatriiranih oseb slovenskega rodu iz Venezuele v Slovenijo je trenutno 36.

Vse iz Venezuele repatriirane osebe so nastanjene v zasebnih kapacitetah. Vsi se po navedbah urada v Sloveniji dobro počutijo in si poskušajo na novo organizirati življenje.

Vsem, ki so v Slovenijo prispeli v zadnjem obdobju, je bila po prihodu odrejena desetdnevna karantena. Poleg tega so bili vsi tudi testirani na okužbo z novim koronavirusom. Vsi testi so bili negativni, so še dodali v omenjenem uradu, ki je do sedaj izdal pozitivne odločbe za repatriacijo 56 oseb.

Repatriacija oseb slovenskega rodu iz Venezuela se je sicer začela v začetku leta. Pred tem je slovenske vlada novembra lani sprejela akcijski načrt za repatriacijo, s katerim je Slovencem v Venezueli in njihovim družinskim članom zaradi težkih življenjskih razmer v tej južnoameriški državi omogočila vrnitev v Slovenijo.

Po uradnih podatkih v Venezueli, ki jo že več let pretresa gospodarska, politična in družbena kriza, živi 335 slovenskih državljanov oziroma do tisoč ljudi slovenskega rodu.