Revija Reporter
Svet

Kaj se dogaja z repatriacijo Slovencev iz Venezuele

STA

14. nov. 2019 7:08 Osveženo: 7:09 / 14. 11. 2019

Deli na:

Vlada bo danes obravnavala predlog akcijskega načrta za izvedbo repatriacije prosilcev slovenskega rodu iz Venezuele. Na mizi bosta tudi predloga novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih ter novele zakona o tajnih podatkih. Pred sejo vlade pa bo na sestanku koalicije govora o predlogih DeSUS in SAB o izredni uskladitvi pokojnin.

Akcijski načrt za repatriacijo Slovencev iz Venezuele je pripravila medresorska delovna skupina pod vodstvom urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer so doslej prejeli najmanj 53 prošenj za repatriacijo. Kdaj naj bi prišlo do prvih repatriacij, zaenkrat ni znano. Po poročanju slovenskih medijev naj bi se to zgodilo do konca leta.

Po uradnih podatkih v Venezueli, ki jo že več let pretresa gospodarska, politična in družbena kriza, živi 335 slovenskih državljanov oziroma do tisoč ljudi slovenskega rodu.

Predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga ima vlada na mizi, prinaša spremembe, ki se nanašajo na očetovski in starševski dopust, na izboljšanje položaja družin, kjer je mati ob rojstvu nezaposlena oziroma ni bila zaposlena vseh 12 mesecev pred uveljavljanjem materinskega nadomestila, na izboljšanje položaja študentskih družin ter na izboljšanje položaja družin z otroki, ki potrebujejo posebno nego in varstvo.

Predlog novele zakona o tajnih podatkih pa odpravlja pa pomanjkljivosti zdajšnjega zakona, saj ta praktično nima določb, ki bi urejale varovanje tajnih podatkov v komunikacijsko-informacijskih sistemih in ki bi eksplicitno opredeljevale naloge urada vlade za varovanje tajnih podatkov glede tega.