Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija gre naprej

Deli na:

Slovenska nogometna reprezentanca je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010 premagala Rusijo z 1:0 (1:0) in se drugič v zgodovini uvrstila na mundial. Za Slovenijo je zmagoviti gol dosegel Zlatko Dedič v 44. minuti. Na prvi tekmi v Moskvi je zmagala Rusija z 2:1.

Slovenska nogometna reprezentanca je na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010 premagala Rusijo z 1:0 (1:0) in se drugič v zgodovini uvrstila na mundial. Za Slovenijo je zmagoviti gol dosegel Zlatko Dedič v 44. minuti. Na prvi tekmi v Moskvi je zmagala Rusija z 2:1.

* Stadion Ljudski vrt, gledalcev 12.500, sodniki: Hauge, Haglund in Andas (vsi Norveška).
* Strelec: 1:0 Dedić (45.).
* Slovenija: S. Handanović, Brečko, Šuler, Cesar, Jokić, Radosavljević, Koren, Kirm, Birsa (od 78. Pečnik), Novaković, Dedić (od 90. Stevanović).
* Rusija: Akinfejev, Anjukov, Ignaševič, V. Berezucki, Biljaletdinov (od 76. Pogrebnjak), Denisov, Pavljučenko (od 46. Keržakov), Aršavin, Janbajev (od 46. Semak), Zirjanov, Žirkov.
* Rumeni kartoni: Birsa, S. Handanović, Koren; Žirkov, Biljaletdinov, Denisov.
* Rdeča kartona: Keržakov (66.), Žirkov (90.).

Slovenija se znova veseli. Čeprav je le malokdo to pričakoval - spomnimo, na stavnicah je bila Slovenija izraziti oustider -, je majhna deželica s sončne strani Alp preskočila velikana z vzhoda Evrope in se drugič uvrstila na zaključni turnir najboljših reprezentanc sveta v Južnoafriško republiko. Prvič je to uspelo zlati generaciji pod vodstvom Srečka Katanca in Zlatka Zahoviča, ki je zaigrala na SP 2002, nocoj pa je to uspelo Matjažu Keku in njegovi ekipi. Posameznikov ne gre izpostavljati, tokrat je resnično (kar ni le floskula) slavil moštveni duh.

Slovenci so bili praktično ves čas tekme boljši tekmec, nadzorovali so potek tekme, junak pa je postal Zlatko Dedić, ki je zmagoviti gol zabil ob koncu prvega polčasa. V drugem je bilo pričakovati rusko ofenzivo, toda čvrsta in borbena igra Kekovih izbrancev je tekmecem vse namere preprečila in Sloveniji dala novo pravljico.

Selektorja v začetnih enajstericah pričakovano nista eksperimentirala. Kek je na zelenico Ljudskega vrta poslal povsem identično postavo kot na moskovske Lužnike, medtem ko se je Hiddink odločil na klopi pustiti Sergeja Semaka. Namesto njega je tekmo začel Renat Janbajev. Tako on kot soigralci so takoj okusili čar Ljudskega vrta. Prepolne tribune razpoloženih navijačev so pričarale resnično peklensko vzdušje.

In že v uvodnih devetih minutah bi skorajda proslavljale zadetek. V tretji minuti se je sam pred Igorjem Akinfejevom znašel Milivoje Novaković, toda slovenski napadalec je meril naravnost v ruskega vratarja. Šest minut pozneje je z leve strani v sredino podal Andraž Kirm, Sergej Ignaševič pa je žogo poslal v vratnico lastnih vrat. Kljub zapravljenim priložnostim so slovenski nogometaši delovali zelo dobro, Rusi, ki so igrali le z Romanom Pavljučenkom v napadu, pa kot da so podlegli peklu Ljudskega vrta.

Slovenci so namreč imeli tudi v nadaljevanju več od igre in zadetek je kar nekako "visel v zraku". Poskusi Zlatka Dedića z glavo v 17., Kirma v 23. in Novakovića v 27. minuti sicer niso dosegli želenega, a kljub temu so bili dokaz, kdo je bil boljši na igrišču. V 45. minuti pa je štajerska prestolnica "eksplodirala". Valter Birsa je z desne strani izvrstno podal v kazenski prostor, kjer je bil ob ruskih srednjih branilcih najspretnejši Dedić in matiral nemočnega Akinfejeva ter poskrbel za zasluženo vodstvo. V tistem trenutku je bila Slovenija med udeleženkami SP 2010.

Rusi, ki v prvem polčasu niso imeli praktično niti ene priložnosti (razen poskusa Romana Pavljučenka v 19. minuti) in so se zdeli precej zadržani, so se na začetku drugega polčasa znašli v takšnem položaju kot na prvi tekmi Slovenija. Nizozemski čarovnik na ruski klopi Guus Hiddink, ki je ruski selektor že od julija 2006, je moral poskrbeti za spremembe v igri svojih izbrancev. Sprva je poskusil kar z menjavama: vstopila sta Sergej Semak in Aleksander Keržakov.

Toda vstopa teh dveh igralcev nista prav nič zmotila borbenih slovenskih nogometašev, ki so še naprej čvrsto držali vajeti igre v svojih rokah. Rusom so sicer malce prepustili terensko pobudo, toda na drugi strani znali zapretiti. Že v 51. minuti se je Dedić spet znašel v kazenskem prostoru, vendar mu ob "ruskem spremstvu" ni uspelo dobro zadeti žoge, neuslišana pa je ostala tudi zahteva po najstrožji kazni (tako kot tudi v 59. minuti, ko je v ruskem kazenskem prostoru spet padel Dedić).

V 61. minuti je do strela z roba kazenskega prostora znova prišel Novaković, a spet preslabo streljal za Akinfejeva. Na drugi strani je po Aršavinovm prostem strelu do žoge prišel Vasilij Berezucki, a jo je s treh metrov namesto proti golu poslal v igrišče. Nato pa se je ob že sicer dobri predstavi domače vrste na slovenski mlin ulilo še malce vode. Ruski napadalec Aleksander Keržakov si je namreč zaradi prekrška nad Samirjem Handanovićem prislužil rdeč karton in predčasno pot v slačilnico.

Hiddink je Keržakovo izključitev nadomestil s Pavlom Pogrebnjakom, ki je imel takoj lepo priložnost, a je bil Handanović na mestu. Rusi so tudi sicer poskušali na vse načine priti v slovenski kazenski prostor (v 86. minuti je Juriju Žirkovu zanesljiv zadetek preprečil znova odlični Handanović), toda domači igralci so zdržali in bi štiri minute pred koncem tekme lahko Ruse dokončno pokopali. V hiter protinapad je stekel Dedić, ki pa je na koncu povsem sam zadel le zunanji del mreže. A ta zamujena priložnost na srečo ni bila kaznovana, tako da so se Slovenci zasluženo veselili druge uvrstitve na največje nogometno tekmovanje. Rusi so tekmo končali le z devetimi igralci, saj je ob koncu tekme zaradi drugega rumenega karton moral z igrišča še Jurij Žirkov.

Znanih je že 31 ekip, ki bodo nastopile na nogometnem svetovnem prvenstvu 2010 v Južnoafriški republiki. Nocoj je to v Mariboru z zmago nad Rusijo (1:0) drugič v zgodovini uspelo tudi reprezentanci Slovenije.

* Doslej znani udeleženci:
- Azija: Avstralija, Japonska, Severna Koreja, Južna Koreja
- Afrika: Gana, Slonokoščena obala, Alžirija, Kamerun, Nigerija, JAR (gostitelj)
- Evropa: Danska, Anglija, Grčija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švica, Portugalska, Francija.
- Južna Amerika: Argentina, Brazilija, Čile, Paragvaj
- Severna in Srednja Amerika: Honduras, Mehika, ZDA
- Oceanija: Nova Zelandija.

 

V polčasu nogometne tekme dodatnih kvalifikacij za SP med Slovenijo in Rusijo v Mariboru sta se nocoj na krajšem pogovoru sešla predsednik republike Danilo Türk in njegov ruski kolega Dmitrij Medvedjev. Izjav za medije predsednika nista dajala, so pa iz Türkovega urada sporočili, da sta predsednika pozitivno ocenila odnose med državama.

Türk je na srečanju odnose med državama ocenil kot zelo dobre, da so odnosi pozitivni, pa je menil tudi Medvedjev. Slovenski predsednik je obenem izrazil zadovoljstvo nad podpisom sporazuma o sodelovanju pri izgradnji plinovoda Južni tok, ki sta ga v soboto podpisal slovenski in ruski premier, Borut Pahor in Vladimir Putin. Medvedjev pa je poudaril, da plinovod Južni tok odnose med državama postavlja na novo raven. Zavzel pa se je tudi za harmoničen razvoj na vseh ostalih področji sodelovanja, zlasti na gospodarskem.

Predsednik republike je dejal še, da se tudi odnosi in pogajanja o novem sporazumu med Evropsko unijo in Rusijo razvijajo v pravi smeri, za kar si je Slovenija uspešno prizadevala že v času predsedovanja Evropski uniji. Medvedjev je medtem vrh Evropska unija - Rusija, ki je danes potekal v Stockholmu, od koder je ruski predsednik dopotoval v Maribor, označil kot dobro nadaljevanje pozitivnih dosežkov iz časa slovenskega predsedovanja EU.

Predsednik Medvedjev je slovenskega predsednika tudi povabil na uradni obisk v Rusijo in tudi sam z veseljem sprejel vabilo Türkovo vabilo za uradni obisk v Sloveniji. Današnji obisk Medvedjeva je bil namreč v prvi vrsti namenjen ogledu nogometne tekme. Predsednika sta se na srečanju strinjala, da je prvi polčas nogometne tekme potekal v pravi športni atmosferi, so še sporočili iz urada predsednika republike.

Türk je sicer že pred nocojšnjim srečanjem v torek povedal, da bo to verjetno priložnost za pogovor o aktualnih vprašanjih, sicer verjetno bolj o lahkotnih temah. Menil je, da bosta z ruskim sogovornikom verjetno spregovorila o današnjem vrhu EU-Rusija in energetski problematiki, prav tako pa je nameraval ruskemu kolegu predstaviti svoje vtise z obiska v Azerbajdžanu in Kazahstanu minuli teden.

Današnja nogometna tekma, ki so jo poleg ruskega predsednika Medvedjeva spremljali najvišji predstavniki slovenske države, je prerasla v pravi politični dogodek. Ruski predsednik je sicer v Maribor prispel šele okoli 20. ure, tik pred tekmo, z vrhunskega srečanja z EU v Stockholmu.

V častni loži je bil tudi premier Borut Pahor. Kot je razvidno s fotografij s tekme, so bili tako Medvedjev kot Türk in Pahor videti prešerno razpoloženi. Tekmo so sicer med drugim spremljali tudi minister za šolstvo in šport Igor Lukšič, predsednik državnega zbora Pavle Gantar, manjkal pa ni niti ruski minister za šport, ki je hkrati predsednik tamkajšnje nogometne zveze Vitalij Mutko. Med nepolitičnimi pomembneži pa sta izstopala ruski milijarder in lastnik nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič.

Ker je predsednik Rusije ena najbolj varovanih oseb na svetu, je bil njegov obisk velik organizacijski zalogaj, zlasti ob dejstvu, da je bilo potrebno varovanje in načrte policije organizirati na hitro in pravočasno izvesti vse varnostne ukrepe. Za varnost je po neuradnih podatkih skrbelo rekordnih 230 varnostnikov in več 100 policistov, prvič pa so dogajanje na in okoli stadiona nadzorovali tudi z novim sistemom videonadzora.

Sicer pa je tako kot današnja tudi sobotna prva tekma med reprezentancama Slovenije in Rusije v Moskvi privabila visoke predstavnike obeh držav. Tekmo na stadionu Lužniki sta si namreč ogledala predsednika vlad Slovenije in Rusije Pahor in Putin, ki sta pred tem podpisala sporazum o plinovodu Južni tok.