Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slovenija bo Bruslju poročala o ledeni katastrofi

Deli na:
Slovenija bo Bruslju poročala o ledeni katastrofi

Foto: Bobo

Kmetijski ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o prihodnosti sektorja mleka v pričakovanju ukinitve kvot leta 2015, shemah za oskrbovanje otrok v šolah s sadjem, zelenjavo in mlekom, promociji kmetijskih proizvodov ter ruskem embargu na svinjino iz EU zaradi prašičje kuge v Litvi. Slovenija bo pod točko razno poročala o ujmi.

Ministri so o tem, kako se pripraviti na ukinitev mlečnih kvot oktobra 2015, razpravljali že decembra lani. Slovenski minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan je tedaj pozval vse v mlečni verigi, naj v času, ko v sosednjih državah mleka primanjkuje in prihajajo kupci v Slovenijo po mleko po višjih cenah, kot jih dajejo proizvajalcem v domačih državah, igrajo z odprtimi kartami ter zagotovijo, da se ne bo ponovila kriza iz leta 2008 in da bo veriga vzdržala pritisk.

Slovenija, ki jo bo na zasedanju danes zastopala državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Tanja Strniša, bo pod točko razno poročala o opustošenju zaradi ledene ujme in hudega žledu. Izpostavila bo škodo v gozdovih in kmetijstvu, pri čemer pa gre za preliminarne ocene, ki še niso dokončne. Obenem se bo zahvalila članicam, da so se takoj odzvale na prošnjo za pomoč v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito ter zagotovile dodatne električne generatorje, tehnične ekipe in vozila.



Poleg tega bo Slovenija pojasnila, da bo za sanacijo škode po naravni nesreči uporabila tako vse razpoložljive nacionalne vire kot tudi ukrepe v okviru novega programa razvoja podeželja, ter da namerava, ker to ne bo zadostovalo, zaprositi tudi za ugodna mednarodna posojila in za pomoč iz evropskega solidarnostnega mehanizma. Pri tem sicer ne bo šlo za pogajanja o dejanski pomoči, temveč zgolj za informiranje Evropske komisije in članic, so pojasnili na ministrstvu.

V sklopu novega programa za razvoj podeželja v obdobju 2014-2020 bo Slovenija zaradi naravne nesreče vključila nov ukrep Preprečevanje in odprava škode v gozdovih zaradi gozdnih požarov ter naravnih nesreč in katastrofičnih dogodkov. Podpora v okviru tega ukrepa se lahko dodeli zasebnim in javnim posestnikom gozdov, drugim subjektom zasebnega prava ter javnim organom in njihovim združenjem, pri čemer so upravičeni stroški tudi stroški obnove potenciala gozdov, ki je bil poškodovan v požarih in drugih naravnih nesrečah, vključno s škodljivci in boleznimi, ter v katastrofičnih dogodkih in dogodkih, povezanih s podnebnimi spremembami, so še pojasnili na ministrstvu.