pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Slaba tri leta po balonarski nesreči obtožba zoper pilota Mira Kolenca

Deli na:
Slaba tri leta po balonarski nesreči obtožba zoper pilota Mira Kolenca

Foto: Bobo

Tožilci so slaba tri leta po hudi balonarski nesreči na Ljubljanskem barju po sodni preiskavi vložili obtožbo proti pilotu toplozračnega balona Miru Kolencu. Bremenijo ga povzročitve splošne nevarnosti, zagroženih je do osem let zapora, danes poročajo Slovenske novice. V balonarski tragediji je umrlo šest ljudi.

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je končno poročilo o preiskavi nesreče toplozračnega balona na Ljubljanskem barju objavila 27. oktobra lani. Med drugim je ugotovila, da je bil neposredni vzrok tragedije, v kateri je umrlo šest ljudi, napačna tehnika pilotiranja v pristajalni fazi. Med posrednimi vzroki so preiskovalci navedli tudi nespoštovanje predpisov in neupoštevanje vremenskih razmer.

Najhujša balonarska nesreča v Sloveniji se je zgodila 23. avgusta 2012 nekaj pred 8. uro zjutraj v bližini Iga. Balon je ob pristajanju večkrat udaril v tla, vmes pa trčil še v drevo. Več ponesrečencev je popadalo iz košare, druge je zajel ogenj. V košari balona je bilo 32 ljudi, med temi so na kraju nesreče umrli štirje, dva sta umrla pozneje v bolnišnicah.

Tožilstvo je zahtevo za preiskavo vložilo marca lani, zatem je Kolenc maja lani zaslišala tudi preiskovalna sodnica. Julija je sodišče izdalo sklep o uvedbi sodne preiskave, nato pa se je Kolenc na sklep pritožil, a s pritožbo ni uspel. Oktobra lani je sklep o uvedbi sodne preiskave postal pravnomočen.