Revija Reporter
Slovenija

V Gorenju napovedujejo upor zoper lastnike, ki želijo odpustiti kar 2200 ljudi

STA

23. apr. 2020 16:22 Osveženo: 16:25 / 23. 4. 2020

Deli na:

Delavski direktor Gorenja Drago Bahun se je v današnji izjavi za medije v Velenju zavzel za ohranitev čim več delovnih mest. Sprašuje se, zakaj vodstvo Gorenja ne uporabi skrajšanega delovnega časa in ukrepa čakanja na domu. Zato je zanj napovedano odpuščanje 2200 delavcev do konca leta popolnoma nesprejemljivo in temu se bodo ostro uprli.

Skupina Hisense Europe zaradi pandemije koronavirusa v prvem četrtletju namreč beleži izgubo, ki se bo v drugem četrtletju še poglobila. Zato so se odločili zmanjšati število zaposlenih v celotni skupini, tudi v Sloveniji, kjer bodo število zaposlenih tako v proizvodnem kot upravnem delu zmanjšali za približno 1000.

Bahun je dejal, da so za petek sklicali svet delavcev, prav tako bodo v prihodnjih dneh sklicati zbore delavcev. Od vlade pa Bahun pričakuje, da se opredeli do napovedanega odpuščanja delavcev Gorenja. Na obisk v Velenje je povabil gospodarskega ministra Zdravka Počivalška ter ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

Od prevzema Gorenja s strani kitajskega Hisensa junija leta 2018 do konca marca letos se je število zaposlenih v skupini Gorenje znižalo za 1760, je povedal Bahun.

Iz programa gospodinjskih aparatov Gorenja naj bi odpustili 700 delavcev, iz Hisense Gorenje Europe pa 300 zaposlenih. Napovedano odpuščanje naj bi tako zelo slabo vplivalo na nadaljnji razvoj Gorenja, opozarja Bahun.

"S 50-odstotno zasedenostjo proizvodnih kapacitet ne bomo preživeli. Ne skrbi me samo usoda teh 2200 presežnih delavcev v skupini Gorenje, ampak usoda vseh zaposlenih. Koronavirus je težak problem, vendar je očitno, da ima Gorenje tudi druge težave," je še dejal Bahun.

Predsednik podjetniškega sindikata Gorenja Žan Zeba ocenjuje, da bo napovedano odpuščanje delavcev velik udarec za Šaleško regijo. Glede napovedane delne selitve Gorenja v Ljubljano pa je pojasnil, da se mu ta selitev ne zdi logična. Uprava Gorenja naj bi to selitev načrtovala, ker naj bi imela Ljubljana bolj izobražen kader. A kot pravi Zeba, je v Hisense Gorenje Europe 200 delavcev s šesto, sedmo in osmo stopnjo izobrazbe.

Spomnil je, da novi lastnik Gorenja ni izpolnil svoje obljube o gradnji nove tovarne televizijskih aparatov v Velenju in širitvi proizvodnje pomivalnih strojev.

Težave s prodajo in proizvodnjo imajo pa vse od prihoda Hisense v Gorenje leta 2018, je dejal Zeba in dodal, da je 20 odstotkov vseh zaposlenih na čakanju doma.

Poudaril je še, da bo treba za 2200 presežnih delavcev zagotoviti okrog 30 milijonov evrov za odpravnine.

Velenjski podžupan Peter Dermol pa meni, da bo občina čutila posledice napovedanega odpuščanja delavcev. Zato morajo povzdigniti svoj glas in jasno povedati, da je ta namera, ki se je pojavila ravno pred praznikom dela, za velenjsko občino nesprejemljiva.

Tudi po njegovem mnenju Hisense ni izpolnil obljub o okrepitvi razvoja in proizvodnje ter gradnje omenjene tovarne. Zato je Dermol nad ravnanjem Hisensa zelo razočaran.

Izrazil je podporo zaposlenim v Gorenju in dejal, da razmišljajo o ponovnem sklicu izredne seje velenjskega mestnega sveta, ne izključuje niti možnost protestnega shoda.