pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škof Lipovšek: Živimo v okolju, kjer vse javne ustanove v glavnem določajo brezverski ali protiverski tokovi

Deli na:
Škof Lipovšek: Živimo v okolju, kjer vse javne ustanove v glavnem določajo brezverski ali protiverski tokovi

Foto: Bobo

Celjski škof Stanislav Lipovšek je v pridigi na včerajšnji sklepni slovesnosti Slomškove nedelje, ki je v Novi Cerkvi potekala pod geslom Vero ohranite in po njej živite, povedal, da je bil Slomšek resnično učitelj nove evangelizacije. Slomšek je namreč pokazal, kako se lahko moralne vrednote prenašajo v vsakdanje življenje.

Kot je dejal škof, je res, da nova metoda in nova govorica nič ne pomagata, če ni nove gorečnosti. Tega se je po njegovi oceni blaženi škof Slomšek, ki je bil v župniji Nova Cerkev kaplan med letoma 1827 in 1829, dobro zavedal, ko je rad ponavljal: "Če hočeš druge vneti, moraš sam goreti".

Po škofovih besedah bi se morali tega bolj zavedati tudi mi, ob tem pa je poudaril, da je Slomšek deloval v času, ko je bila krščanska vera še glavna duhovna sila, ko sta se tako kultura in država imeli za krščanski.

"Koliko bolj bi to morali čutiti mi, ki živimo v okolju, kjer je krščanski način mišljenja pravzaprav manjšinski in vse javne ustanove v glavnem določajo brezverski ali protiverski tokovi," je dejal Lipovšek.

Vprašal se je, kaj bi Slomšek - letos je 151. obletnica njegove smrti - rekel in kako bi ravnal glede napak, ki so se zadnje čase zgodile v Cerkvi na Slovenskem. Po njegovem mnenju bi ostro nastopil in zahteval, da popravimo, kar je mogoče popraviti. In po škofovi oceni si to v Cerkvi tudi prizadevajo, strokovne službe so na delu.


Žalostno dogajanje ob finančnem polomu mariborske nadškofije in odhodu dveh nadškofov je treba po Lipovškovih besedah spremeniti v "milostni trenutek", v obžalovanje in kesanje nad storjenimi grehi. Kot je dejal, so prvi sadovi že vidni. Mariborska nadškofija ima tako letos pet novih bogoslovcev - toliko jih že dolgo časa ni imela.

Pojasnil je, da na pastoralnem področju duhovnega poslanstva Cerkve nikoli ne bomo gradili in opirali na materialne dobrine, ampak na vero v Jezusa Kristusa, na njegovo delo odrešenja, na njegov evangelij.

"Krovni dokument naše pastoralne prenove Pridite in poglejte to potrjuje na mnogokatere načine posebej s pastoralnimi izzivi, ki vabijo k virom našega krščanskega življenja, k oblikovanju kulturne poklicanosti, k oblikovanju živih krščanskih občestev v družini, v župniji, k sočutju in dobrodelnosti, k spravi, brez katere kot narod nimamo prihodnosti," je še dejal Lipovšek,

Slovesnost se je začela z molitveno uro za Cerkev na Slovenskem, nadaljevala pa se je s somaševanjem slovenskih škofov in duhovnikov, ki ga je vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Na obhajanje Slomškove nedelje so se v slovenski Cerkvi duhovno pripravljali tri septembrske nedelje, ko so bila nedeljska bogoslužja uglašena na leto vere in blaženega Slomška, ki je bil s svojim vodilom Sveta vera bodi vam luč, zlasti pa z zgledom in besedo že v svojem času apostol in nosilec nove evangelizacije in je njegova apostolska gorečnost sporočilo tudi našemu času.