franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ob 25-letnici Pipistrela pomembni delovni dosežki

Deli na:
Ob 25-letnici Pipistrela pomembni delovni dosežki

Foto: Bobo

Jubilejno leto se je v ajdovski družbi Pipistrel dobro začelo, je za STA povedal direktor Ivo Boscarol. Tako načrtujejo, da bodo letos odprli nekaj novih predstavništev tam, kjer doslej še niso bili prisotni, začeli graditi novo tovarno v Gorici, serijsko proizvajati novo letalo Panthera ter registrirali za prodajo nove modele ultralahkih letal.

V prvih treh mesecih letošnjega leta so dosegli tudi nov uspeh na znanstvenem področju, je povedal Boscarol, saj so doktorirali trije njihovi mladi raziskovalci. "V družbi imamo že deset doktorjev in magistrov znanosti, zato smo vsak dan bolj prisotni na trgu z našim znanjem, povezujemo se z raznimi raziskovalnimi institucijami po svetu v skupne projekte. Tako ni več izključno naše delo le proizvodnja letal," je dejal Boscarol.

Letošnje leto je bo Boscarolovih besedah pomemben mejnik v Pipistrelovi zgodovini. Čeprav naj bi minilo brez kakšnih večjih izzivov, vendarle pričakujejo dokončne razplete nekaterih projektov, s katerimi se že več časa ukvarjajo, kot sta pridobitev varnostnega certifikata za novo letalo in pa da bi potolkli nekaj novih svetovnih rekordov.

"Istočasno pa se na trgu zelo zaostrujejo pogoji, saj zaradi slabega vremena, zaradi političnih problemov, kot je v Ukrajini, se vsem prodajalcem prodaja močno zmanjšuje. Upam, da bomo mi z novimi programi in z novimi kupci uspeli obdržati svoj položaj na trgu ali ga celo nekoliko povečati. Je pa res, da pri tem vsi potrebujemo tudi nekoliko sreče, iskati moramo nove tržne niše, saj za šport ljudje ne kupujejo več letal," je še povedal Boscarol.



V letošnjem letu je ajdovska družba prejela že dve visoki priznanji - za inovativnost letala Pathera ter za najboljše ultralahko letalo Alpha Trainer. "Načrtujemo, da bomo letošnje leto zaključili s 15 odstotkov večjo realizacijo ter izvozili še za kakšen odstotek več kot lani," je pojasnil načrte direktor Pipistrela.

Že lani so v Pipistrelu dobro poslovali. Direktor je poudaril, da je bilo leto 2013 najboljše leto v zgodovini družbe doslej: "Dosegli smo 21-odstotno rast prihodkov in nadaljevali s tradicijo vsakoletne pozitivne rasti prihodkov in dobička, zaposlili 11 novih sodelavcev, pridobili EASA Part 21G produkcijski certifikat za proizvodnjo certificiranih letal, ustanovili Pipistrel Academy za šolanje naših kupcev ter zastopnikov, kot prvi v Evropi pridobili z modelom Alpha Trainer certifikat za nočno letenje z ultralahkimi letali ter predstavili nov model Sinus Flex."

Ustvarili so 11,1 milijona evrov prihodkov, od tega so 95 odstotkov letal prodali na tuje. V raziskave je Pipistrel vložil 2,5 milijona evrov ter ustvaril 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega.