Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škof Glavan: Ljudje od Cerkve vedno bolj pričakujejo "zavarovanost, občutek topline in sprejetosti"

Deli na:
Škof Glavan: Ljudje od Cerkve vedno bolj pričakujejo "zavarovanost, občutek topline in sprejetosti"

Foto: Bobo

Slovenski škofje so včeraj pred začetkom velikonočnega tridnevja darovali krizmene maše. Predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan je v svoji pridigi dejal, da ljudje od Cerkve vedno bolj pričakujejo "zavarovanost, občutek topline in sprejetosti". Zato "kjerkoli so kristjani, mora vsak najti oazo usmiljenja," je dejal.

Na dan, ko so se v Katoliški cerkvi spomnili Jezusove zadnje večerje, na kateri je postavil evharistijo oziroma mašo, je po njegovem mnenju tudi prav, "da se vprašamo, kako zbrano, dostojno in pobožno obhajamo mašo". "To je največji zaklad, ki nam ga je Gospod zapustil v trenutku, ko nam je izkazal ljubezen do konca," je dejal.

Na veliki četrtek v Katoliški cerkvi tudi molijo za medsebojno edinost in edinost s škofom. Po Glavanovih besedah je edinost s škofom "korenina in garancija pastoralnih uspehov". "Škofa ne poslušamo, ker naj bi bil učen, sposoben, obdan z vsemi talenti, ampak zato, ker v krajevni Cerkvi predstavlja Jezusa Kristusa, ker je v škofiji prvi učitelj vere in vez edinosti," je dejal.

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je krizmeno mašo daroval že v sredo in se spomnil duhovniške obnovitve obljub, kar katoliški duhovniki naredijo pri krizmenih mašah.

Duhovništvo po njegovem mnenju ni "ni neka aktivnost, ni neka obrt, je najprej način življenja: živeti tako, da rasteš v povezanosti z Bogom". Kajti, "če sem poln sveta, svetne logike, ne morem oznanjati Boga in odrešenja," je opozoril.

V zvezi s tem je spomnil tudi na pasti današnje družbe. "Današnjemu človeku mnogi obljubljajo, da bo v samouresničenju našel polnost življenja, zato mu ponujajo vse mogoče programe, teorije, ideologije. Na koncu pa se vse to, kar je na prvi pogled morda vabljivo, konča z novimi oblikami suženjstva," je dejal in dodal, da je zato pomembno, da so duhovniki znamenje Boga v tem svetu.

Med krizmenimi mašami so sicer škofje blagoslovili krstno in bolniško olje ter oljčno olje posvetili v sveto krizmo. Slednjo čez leto uporabljajo pri krstih, birmah, mašniškem posvečenju ter posvetitvi oltarjev ali cerkva. Pri mašah so se tudi zahvalili za poklic duhovnika, obnovili duhovniške obljube in molili za nove duhovnike. Zvečer pa bodo po cerkvah potekale maše, s katerimi se bodo spomnili Jezusove zadnje večerje z apostoli.