nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Škandal na ministrstvu? Šušteršičeva uradnica sprejela Jankovićevega svetovalca

Deli na:
Škandal na ministrstvu? Šušteršičeva uradnica sprejela Jankovićevega svetovalca

Foto: Bobo

Tamara Prezelj, generalna direktorica direktorata za davčni sistem na ministrstvu za finance, se je prejšnji četrtek sestala z Ivanom Simičem, davčnim svetovalcem družine Zorana Jankovića. Na ministrstvu v tem ne vidijo nič spornega, naši viri pa opozarjajo na možnost konflikta interesov.

Ministrstvo za finance se je po naših informacijah znašlo pred velikim škandalom. Konkretno naj bi bila sporna vloga Tamare Prezelj, generalne direktorice direktorata za sistem davčnih, carinskih in drugih javnih prihodkov. Ta naj bi se po zatrjevanju naših virov osebno vpletla v reševanje Zorana Jankovića, ki se je znašel v postopkih Davčne uprave RS. Družina Janković je za reševanje teh hudih težav najela Ivana Simiča, nekdanjega direktorja Davčne uprave, ki naj bi jim pomagal predvsem s svojimi neformalnimi relacijami v tej upravi.

Ministrstvo za finance ima v postopkih proti Jankovićem pomembno vlogo, saj ima funkcijo pritožbenega organa. Pred meseci so se že začele širiti govorice, da Prezljeva zlorablja položaj in aktivno sodeluje s Simičem pri reševanju družine Janković. Tako se je v četrtek dopoldne (torej v delovnem času) vnovič sestala z Ivanom Simičem, davčnim svetovalcem družine Janković. Gre za škandal brez primere, zato je mogoče pričakovati, da bo morala Prezljeva hitro zapustiti direktorat, saj naj bi vsi elementi kazali na zlorabo položaja. Na čelo direktorata je bila imenovana na začetku ministrovanja Janeza Šušteršiča. Pred tem je vodila lastno podjetje za davčno svetovanje Hiermiona s sedežem na Vrhniki.


Tamaro Prezelj smo vprašali, zakaj se srečuje z Ivanom Simičem, kolikokrat sta se srečala od nastopa njene funkcije in ali lahko zanika, da sta govorila o družini Janković. Prav tako nas je zanimalo, ali se ji njeno ravnanje ne zdi sporno in če bo zaradi tega odstopila. Ministra za finance Janeza Šušteršiča pa smo vprašali, kako bo ukrepal proti Prezljevi.

Iz službe za stike z javnostjo ministrstva za finance so nam odgovorili: »V luči stalne prakse komuniciranja ministrstvo za finance javnosti sicer ne obvešča o posameznih sestankih in delovnih srečanjih zaposlenih, vendar pa vam, da bi se izognili napačni interpretaciji srečanja, pošiljamo pojasnilo. Generalna direktorica direktorata za davčni sistem Tamara Prezelj in Ivan Simič sta se na sestanku v širši sestavi na ministrstvu za finance srečala prvič, tema pogovora pa se je nanašala na interpretacijo določb zakona o davku na dodano vrednost pri določenih transakcijah. Tema pogovora se nikakor ni navezovala na davčno svetovanje družini Janković. Ministrstvo za finance v takih sestankih ne vidi težav, zato tudi ne nameravamo posebej ukrepati. Generalna direktorica tudi zaradi tega srečanja ne namerava podati odstopne izjave, minister pa je ne namerava razrešiti.«

Zanimivo je, da sta Tamara Prezelj in Ivan Simič 31. maja skupaj nastopila na okrogli mizi na prvem kongresu davčnih svetovalcev v Termah Čatež. Prva v imenu ministrstva za finance, drugi pa kot vodja sekcije davčnih svetovalcev. Uradno sta razpravljala o davčni reformi in pričakovanjih gospodarstva. Ni pa znano, ali sta morda neuradno v odmoru razpravljala tudi o davčnih problemih družine Janković.

VEČ V TISKANI IZDAJI