državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Davčne oaze, skrivalnice slovenskega denarja, nepremičnin in jaht

Deli na:
Davčne oaze, skrivalnice slovenskega denarja, nepremičnin in jaht

Foto: arhiv Reporterja

Slovenci smo po dosedanjih ugotovitvah Dursa v davčnih oazah od leta 2010 utajili za 12,5 milijona evrov davkov. Skupni promet, ki smo ga ustvarili v davčno ugodnejših okoljih, pa znaša 1,6 milijarde evrov. To je res veliko, poštne predale v davčno varnih državah pa izkoriščajo povsod: na svetovni ravni je promet v davčnih oazah vreden kar 21 milijard dolarjev.

Skušnjava je zelo velika. Kapital v davčno ugodnejših okoljih se namreč lahko obrestuje veliko bolje kot v preobdavčenih državah, kakršna je Slovenija. Ko govorimo o davčnih oazah, je treba najprej pojasniti, da so poslovanja številnih podjetij v tistih državah povsem legitimna in legalna, s tako poslovno politiko pa ne kršijo nobenega zakona.

Skušnjava je seveda precejšnja, na to je opozoril tudi DURS v nedavno predstavljenem vmesnem poročilu o nadzoru poslovanja z davčno bolj ugodnimi območji, v katerem je zapisano: »Poslovanje z davčno ugodnimi področji ni prepovedano, je pa tudi na podlagi zbranih podatkov in analiz mogoče trditi, da gre za tvegane transakcije, ki morajo biti predmet posebnega, ciljno usmerjenega nadzora.«

V TISKANI IZDAJI VEČ O PODJETJU BREZ ZAPOSLENIH, KI JE V PANAMO NAKAZALO 25 MILIJONOV EVROV; KATERI SLOVENSKI GOSPODARSKI GIGANT JE V DAVČNJIH OAZAH USTVARIL 200 MILIJONOV PROMETA; KATERI SLOVENSKI BOGATAŠI SVOJE PREMOŽENJE SPRAVLJAJO NA CIPER, V LUKSEMBURG ALI NA NIZOZEMSKO.