Revija Reporter
Slovenija

Širjenje državne uprave ali kako je Janez Janša pozabil na vitko državo

Ivan Puc
1.276

10. okt. 2021 20:00

Deli na:

V predstavitvi proračunov za prihodni dve leti sta predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj – ob bojkotu opozicije – poudarila investicije.

Primož Lavre/Reporter

Ne pregreva se le na ulicah, v medijih in na družbenih omrežjih; povečuje se nevarnost pregrevanja gospodarstva, ne le v nadstavbi temveč tudi »ekonomski bazi«. Pregrevanju z manjšim zamikom sledi ohlajanje – padec torej oziroma gospodarska kriza. Zato je fiskalni svet dal vladi nezaupnico, četudi v korona krizi ne velja fiskalno pravilo.

Vitka država je bila »hit« v varčevalnih časih druge Janševe vlade. Zakaj ni več tako in zakaj njegova tretja vlada rabi dodatnih 600 zaposlitev v državni upravi?

Na katerem trgu delovne sile bomo sploh staknili teh 600 novih državnih uradnikov, ki bodo znali skrbeti za črpanje denarja iz evropskih skladov za okrevanje? V strankah in v njihovi bližini gotovo ne.

Predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj izpostavila investicije. Zaradi česa takšna čezmerna podpora fiskalne politike lahko vodi v makroekonomska neravnotežja?

Fiskalni svet znova opozarja na svojevrsten proračunski trik. Z njim se širi manevrski prostor za previsoko javno porabo.

Po izkušnjah v zadnjih mesecev so tudi za koalicijo pomembna glasovanja postala velika loterija. Bi lahko na sprejem proračunov premier vezal zaupnico?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24