Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

1713869038-dsc7853-01-1713868842327 Necenzurirano

Tretja os: Dars izločil Turke, ki gradijo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

doncic Ekipa24.si

Uau! Dončiću v roke ena od najprestižnejših ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

olimpija bravo Ekipa24.si

Lepo? Malo manj lepo? Grdo? Olimpija je ...

Slovenija

Sindikati prestrašili Pahorja

Deli na:

Predsednik vlade Borut Pahor je po sestanku s predstavniki sindikatov dejal, da bo javna razprava o predlogu pokojninske reforme podaljšana do 27. maja. Takrat bodo po navedbah Pahorja ocenili, ali je smiselno še nadaljnje dogovarjanje o predlogu med sindikalnimi partnerji.

Predsednik vlade Borut Pahor je po sestanku s predstavniki sindikatov dejal, da bo javna razprava o predlogu pokojninske reforme podaljšana do 27. maja. Takrat bodo po navedbah Pahorja ocenili, ali je smiselno še nadaljnje dogovarjanje o predlogu med sindikalnimi partnerji.

Če bodo ocenili, da vlaganje v nadaljnji pogovor ne bi imelo več smisla, bo "vlada 27. maja sprejela zakonodajne podlage za pokojninsko reformo", je napovedal premier.

O predlogu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju naj bi zdaj stekel intenziven socialni dialog, v katerega bodo vključeni tako predstavniki vlade kot sindikatov in delodajalcev. Sestajali se bodo vsak ponedeljek, takšnih sestankov med visokimi predstavniki vlade, sindikatov in delodajalcev pa naj bi bilo šest, je povedal Pahor.

"Pogajanja bomo morda nadaljevali tudi čez ta datum, če bomo vsi deležniki v tem socialnem dialogu ocenili, da so prinesla dodano vrednost," je zagotovil.

Predstavniki sindikatov KS 90, Neodvisnost, Alternativa, Solidarnost in Pergam so izrazili zadovoljstvo nad doseženim dogovorom za nadaljevanje pogajanj. Opozorili pa so, da vztrajajo pri zahtevi za umik predlaganega zvišanja starostne meje za polno upokojitev in pri zahtevi za umik predlaganih odbitkov ob neizpolnjevanje pogojev za upokojitev.

Vodstva omenjenih petih sindikalnih central so danes na protestni konferenci med drugim sprejela zahtevo, da pokojninska reforma ne zviša starostne meje za polno pokojnino na 65 oz. na 63 let. Zahtevali so tudi socialni dialog, v nasprotnem primeru pa napovedali stopnjevanje socialnih aktivnosti.

Predlog pokojninskega zakona je v javni razpravi od 24. marca, prvotni rok za konec javne razprave pa je bil 24. april.

Grožnja z barikadami

"Če kdo misli, da bodo delavci delali 45 let za tiste, ki tlačijo v žepe, se moti, je pred srečanjem s premierjem dejal predsednik Pergama Dušan Rebolj. "Danes je le protestna konferenca, jutri gremo pred vlado, pojutrišnjem na barikade," je napovedal.