FyBh6rMXwAI53tj Svet24.si

Kitajski tigri v vojni v Ukrajini

osumljeni kd Svet24.si

To je moški, ki je bil nasilen na celjski ...

1684402516-frghtsjk-38-1684402407596 Necenzurirano

Lobisti Vzajemne trkajo na vrata poslancev

20230605-01244576 Reporter.si

Neokusno: Premier Golob županom svetoval, naj ...

dragic Ekipa24.si

Goran Dragić je spremljal tekmo Olimpije v ...

zala-pungeršič Njena.si

Zala: Preplavila so me res močna čustva sreče

matjaz kek Ekipa24.si

Kek poklical tudi Handanovića? Tukaj je vsa ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se je zakulisje infiltriralo tudi v kabinet Roberta Goloba? (KOMENTAR)

Deli na:
Se je zakulisje infiltriralo tudi v kabinet Roberta Goloba? (KOMENTAR)

Predsednik vlade Robert Golob. - Foto: STA

Premier R. Golob ima več problemov s »svojimi« kot z opozicijo, pravi S. Šurla (Reporter). Koaliciji desnica in J. Janša nista nevarna, Goloba ogroža zakulisje! Še posebno zdaj, ko je opozicija dodatno izgubila krila, odkar M. Tonin ne ve, kam sodi. Ne bo skupaj z J. Janšo in ne bo skupaj z R. Golobom, razlaga. Najbrž tako Tonin in NSI ne bosta več v nobeni vladi.

Čeprav so tudi take izjave lahko le manever, s katerimi se M. Tonin skuša izmazati, ko bi rad ohranil kadrovske pozicije in še kaj tudi v času levosredinske vlade in se ne bi rad preveč zameril tistim volivcem, ki bi mu »pajdašenje« z levimi strankami zamerili. V politiki in političnih igricah pogosto ni vse tako, kot je videti …

Zakulisje? Kdo sploh je v tem zakulisju? Ko ste prepričani ali pa kaže, da se vas je lotila desnica, se vas je lahko zakulisje; ko se vam zdi, da se vas je lotila leva sredina, se vas je po vsej verjetnosti zakulisje ali pa tisti predstavniki političnih strank, ki že dolgo niso v ospredju, pa od zadaj mešajo štrene, saj imajo mnogo več izkušenj kot mladi oz. novi nadobudneži v ospredju. Eno najbolj učinkovitih zakulisij je bilo in je tisto, povezano z nabavami medicinske opreme in z vso anarhijo v zdravstvu, in tisto, ki skuša bolj ali manj uspešno pomagati ohranjati ali postavljati na oblast tiste »svoje« ali vsaj po svoji meri.

Vse skupaj je celo tako zapleteno, da nikoli ne moremo vedeti, zakaj in za koga npr. zdaj protestirata Dušan Keber in Jaša Jenull oz. neka civilna iniciativa. S tem podpirata/jo reformo zdravstva ali pa rušita ministra Loredana, da mu je ne bi uspelo izpeljati!? Nikoli ne veste in ne morete biti prepričani. Zakulisje je redko razpoznavno ali je prepozno opaženo in najbolje deluje, ko so na oblasti manj izkušeni politiki. 

Težko je biti premier! Še tisti sopotniki, ki so mu najbliže, lahko tvorijo del interesnega ali drugega zakulisja. Slišati je, da je M. Kučan precej nemiren zaradi vedno večje moči D. Črnčeca in V. Vuković v vladnem kabinetu … Česa vsega ne prebiramo in poslušamo! Če je ta vpliv slab za državljane in državo, potem ima Kučan prav, če imata dobre namene in delata  v našo skupno korist, pa zaradi mene lahko po rokah hodita po vladnem kabinetu! Naj bo njun vpliv vsem v korist, sicer bomo še drugi postali nervozni.

Zakulisje je redko razpoznavno ali je prepozno opaženo in najbolje deluje, ko so na oblasti manj izkušeni politiki. 

Upamo tudi, da bosta vlada in parlament sprejemala odločitve, ki nam ne nakopljejo težav, ki jih mora zaustaviti tudi ustavno sodišče, a menca, ker se ne more odločiti, ali naj ravna politično ali strokovno. Sodniki si sicer lahko marsikaj privoščijo, prek roba pa ne smejo, da si ne zapravijo ugleda; nad njimi je namreč še Evropsko sodišče. A ustavno sodišče naj ne bo prepogost korektiv vladi za njene morebitne prehitre in nepremišljene rešitve. Vladati je treba modro, predvsem pa umirjeno in strokovno, premier Golob! Obljube morajo biti uresničljive, drugače jih ne kaže izreči, zakonodaja mora biti v ustavnem okviru! V ta okvir sodi tudi RTV! In ustavno sodišče ni pri tem nič krivo!

Vrnitev Globusa na male ekrane pa kaže, da se TVS vrača h koreninam javnega servisa. Komercialne televizije nas predvsem zabavajo, javna TV pa mora skrbeti za nacionalno identiteto in navsezadnje tudi za širjenje našega obzorja. Imeti rumene novice, ne pa zunanjepolitičnih oddaj, je propad javnega servisa. Resda imamo internet, da smo dobesedno bombardirani z različnimi novicami, a javni servis je tisti, ki mora težiti k verodostojnosti, k temu, da mu lahko verjamemo. Mednarodno dogajanje, zakulisja in predvsem primerjave različnih področjih so usodni za iskanje izhodov tudi doma in za to, da znamo podpreti prave, dobre stvari, da gledalci, volivci ne nasedamo zgolj tistemu, kar nam ponujajo ti ali oni oblastniki.

Že tako smo dovolj »zaplankani« in zagledani vase. Vedeti moramo, kako svet funkcionira navsezadnje tudi za to, da znamo podpreti prave stvari, prave predloge, ki nam jih ponujajo domači politiki. Zdravstveni sistem v različnih evropskih državah je bil dober uredniški in avtorski izbor za prvi Globus po letu dni. Res pa je, da me po tej oddaji finski zdravstveni sistem ni toliko navdušil kot ministra B. Loredana. Vseeno, še več primerjav, tudi z drugih področij, kot je to, kakšen pokojninski sistem imajo drugod, kako je s socialo, s trgom dela in tako naprej!

Foto: Primož Lavre - Ljerka Bizilj

Pred leti smo notranji in zunanji politiki ter gospodarstvu namenili cel večer, dve uri za tri oddaje (Studio 3: Tarča, Globus in Točka preloma) prav zato, da bi lahko neko tematiko obdelali iz vseh treh zornih kotov. Tudi takratnih svetnikov RTV to sploh ni zanimalo, bolj kakšni parcialni, kadrovski interesi, in tudi del kolegov je bil svoje prestižne notranje bitke za in proti. Skratka vodstvo RTV, ki je zadnje leto, dve rušilo, zdaj, ko je na robu, poskuša vzpostaviti vsaj prvotno stanje. Torej je zamujeno, da bi lahko tisto, kar je bilo, v tem času nadgradili in obogatili. 

In na TV se vrača Rajko Gerič, nekdaj že odgovorni urednik informativnega programa TVS, ko je bil direktor TV J. Možina. Takrat na TVS ni bilo kljub desnemu vodstvu nobenih ekstremnih programskih dogajanj. Takrat je šel Geriču zelo »v nos« tretji program, čutil ga je kot konkurenco, kot podvajanje, predvsem pa najbrž kot grožnjo, ker je bil produkcijsko precej bolj napreden od informativnega programa. Zdaj ga bo urejal. Sodi gotovo med bolj sposobne med vsemi, ki zdaj urejajo televizijo in upajmo, da to tudi uporabi. Gerič misli s svojo glavo, vozi slalom čim bolj profesionalno! Nobena politika ne leva ne desna ti ne bo nič dala, kvečjemu vzela. Zaradi vsega skupaj srečno tudi vsem nam, ki nam je bila in nam je nacionalna televizija nekako usojena!