severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Slovenija

Golob: nimajo »šans«, da bi nas zlomili (KOMENTAR)

Deli na:
Golob: nimajo »šans«, da bi nas zlomili (KOMENTAR)

Robert Golob - Foto: Sašo Švigelj

Televizijski pogovori z R. Golobom in J. Janšo so dobra podlaga za analizo dela voditeljev in obeh politikov. Gledati je treba vsaj dve televiziji, da dobimo širšo sliko; zdi se, da več izvemo na komercialni kot na nacionalni televiziji, bistvena razlika pa je, da se na nacionalki bolj »pritlehnim« temam, kot so npr. domnevni posli R. Goloba na Kosovu in njegovo druženje z morebitno novo partnerico, bolj kot ne izognejo.

 Lahko bi rekli, da je TV Slovenija pač na višji ravni in se takšnih tem ne loteva. Če pogledamo zadnja leta, temu sicer težko pritrdimo. Po drugi strani pa npr. U. Slak (POP TV) še o tako banalni temi  zastavi vprašanje tako, da se del banalnosti izgubi. To me včasih spominja na legendarnega Sandija Čolnika, ki je bil na tem področju pravi strokovnjak; lahko je sogovornika vprašal najbolj tabloidno ali trapasto zadevo, a je vse skupaj delovalo resno.

Res pa je, da je bila v zadnjem času v medijih starleta Tina Gaber, s katero se premier Golob pojavlja v javnosti,  skoraj toliko prisotna kot čakajoči pred zdravstvenimi domovi. Čeprav zdaj, ko se ambulante za tiste brez stalnega zdravnika odpirajo, tam ni več prave gneče!? In kot smo lahko razbrali iz poročila ministra Loredana, bi se takšne vrste lahko dogajale več kot dvajset let, saj vsaj sto tisoč ljudi že odtlej nima stalnega zdravnika.

Sicer pa, zasebno življenje politikov je pomembno le, ko to širše zadeva nas vse. Pravico imajo do zasebnosti, ki pa ne sme krniti ugleda politika in države, in premier Golob pravi, da bo o tem govoril, ko se bo sam odločil in bo čas za to. Osebno se teh zadev nerada lotevam, takoj  mi »ven udarijo« ženski obrambni mehanizmi in padem na nizki nivo, češ moški, ki si v dokaj zrelih letih iščejo mlajše lepotice, se mi vedno zdijo zakompleksani, iščejo potrditev svoje moškosti … Gotovo subjektivno in krivično, nesramno, tudi s primesjo ženske zavidljivosti, kajti moški lahko, ženske pa naj ne bi smele … In R. Golob tega seveda ne potrebuje, deluje prej superiorno kot zakompleksano.

Zadovoljni smo lahko, da je R. Golob za svojima paradnima konjema ministrom B. Loredanom in kirurgom E. Brecljem, velikima borcema proti korupciji v zdravstvu.

Zadovoljni smo lahko, da je R. Golob za svojima paradnima konjema ministrom B. Loredanom in kirurgom E. Brecljem, velikima borcema proti korupciji v zdravstvu. Zdravstvena zavarovalnica deluje zastarelo, da je v zdravstvu veliko korupcije, da je v zdravstvu čista nepreglednost, že dolgo vemo. Če vas npr. trije različni zdravniki v enem tednu pošljejo na laboratorijsko preiskavo krvi – bodo vedeli eden za drugega? Bo sistem reagiral? Najbrž ne. In to v digitalnem svetu.

Kaj pa se spreminja? Zdaj imamo podrobno analizo, številke. In Golob je namignil, da morda sploh ne bo treba bistveno več denarja za zdravstvo (tudi brez dopolnilnega zavarovanja), če jim bo uspelo odpraviti korupcijo in vse odtoke denarja, kar naj bi znašalo okoli petsto tisoč evrov! Premier je prepričan, da so dovolj močni, da se uprejo zakulisju, interesnim sferam, ki služijo in zavirajo spremembe. Ne bodo nas zlomili, pravi! Še Levica je popustila in se zresnila.

Edino, kar me skrbi, je, vlada J. Janše je sprejela zakon in ustanovila urad, ki bi nekako preprečil nabavo medicinske opreme nad primerljivimi cenami v tujini. In R. Golob je to pred kratkim ukinil! Če pa premier misli resno, je bilo razumeti v zadnjih intervjujih – bo imel tudi podporo opozicije, tudi SDS, ki pa bo proti mešanju javnega in zasebnega zdravstva.

Politika oz. politiki me že dolgo ne razburjajo več prav posebno; včasih, ko sem še spreminjala svet, me je stiskalo v želodcu, srce mi je razbijalo, spala nisem, pa naj je šlo za to, ali bomo postali del evropske skupnosti ali ne ali za arbitražo in Piranski zaliv oz. za kaj podobnega, zdaj so me lahko nekoliko bolj vznemirili predvsem na Levici, ko me je »zagrabila« panika, da bo šlo vse k vragu. A L. Mesec postaja vse bolj resen, daje ali vsaj skuša dajati vtis odgovornega politika … Na koncu koncev za vzpodbujanje adrenalina ostaja samo še M. Kordiš, ki s svojimi še bolj skrajnimi idejami, kot smo jih živeli v socializmu, razburja in vzbuja nemir. Kdo pa tudi mora ostati! Ne daj se, M. Kordiš!

Očitno se je pomirila tudi SD, kakšne zaslombe katera od interesnih skupin v zakulisju od nje najbrž ne more in ne sme pričakovati … R. Golob na srečanje vrha koalicije ni prišel samovšečno, kar z nekim aneksom, kot se je namigovalo v javnosti, ampak z analizo, podatki in rešitvami za zdravstvo – profesionalno in modro! T. Fajon sicer nima veliko časa za ukvarjanje s koalicijo, podira večino načrtov predsednice N. Pirc Musar, ki je napovedala, da se bo na prve obiske napotila na Zahodni Balkan. Prehitela je predsednico.

Foto: Primož Lavre - Ljerka Bizilj

Fajonova je ta del sosednjih držav kar preletela in odletela še v Davos, Bruselj …, tako da bo predsednica zdaj morala najti kakšno drugo državo, kamor se bo napotila, da ne bo videti, kot da smo »okupirali« Zahodni Balkan. Zagreb z evrom in schengnom ji je padel kot naročen, a mednarodno dejavnost si je postavila med prioritete. »Babja« tekmovalnost na tem področju ne bo nič manjša, kot je bila pred leti med »dedci«, ki so si sprva med Gregorčičevo in Erjavčevo in potem Mladiko grenili življenje in »tekali« drug pred drugim.

Za petami Fajonove pa je in se kali v ozadju Jani Prednik, vodja poslanske skupine SD. Če drži, kar je povedal v intervjuju za Reporter, mu manjka še kakšnih pet let kilometrine, tudi nekaj več komunikacijskih in medijskih veščin, in bo za prvo politično vrsto. Če se seveda dotlej SD ne pokoplje. 

Sicer pa smo v letu boga vojne in zaščitnika države. Leto Marsa, leto vitalnosti, razburkano, zapleteno leto …; po kitajskem horoskopu pa smo v letu zajca, Kitajci pravijo, da je to lahko leto upanja. Upanje umre zadnje …