severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Domagoj Ivanković Njena.si

Josip iz Botrov nasmejan, z ženo srečna na svojem

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Erika Žnidaršič se razburja, ko preverjamo posle podjetja njenega očeta: še 250 tisoč »rokodelskih« evrov za ribniški Košček

Deli na:
Erika Žnidaršič se razburja, ko preverjamo posle podjetja njenega očeta: še 250 tisoč »rokodelskih« evrov za ribniški Košček

Ribniško podjetje Košček je v lasti očeta voditeljice Tarče Erike Žnidaršič, njen partner David Srdarev pa je direktor. - Foto: Primož Lavre, Sašo Radej

Pisali smo že o ribniškem podjetju Košček, d. o. o., in njegovem podjetnem črpanju javnih sredstev – najbolj odmevno je podjetje pridobilo skoraj 100 tisoč evrov na razpisu javne agencije Spirit Slovenija za na nenavaden način izpeljano promocijo svoje blagovne znamke na Slovaškem. Naše pisanje o tem je zelo razburilo televizijsko zvezdnico Eriko Žnidaršič, partnerko direktorja Koščka Davida Srdareva in hčerko lastnika družbe Borisa Žnidaršiča.

A največji vir javnih sredstev za Košček niso državni razpisi, temveč plodno, že skoraj 13 let trajajoče sodelovanje z Javnim zavodom Rokodelski center Ribnica. Od leta 2011 pa do danes je Košček od centra prejel že 246.789,19 evra; po skromnejših prvih letih se je sodelovanje okrepilo od leta 2016 – največ, kar 43.382,32 evra, je podjetje od zavoda dobilo v letu 2022.

Posli s sosedi

Podjetje in center sta si si v Ribnici skoraj soseda, po izpisih iz Erarja javni zavod Koščku celo plačuje najemnino, zato nas je zanimalo, kako tesno je njuno sodelovanje. So namreč meseci, ko iz javnega zavoda ne kapne niti cent, v drugih mesecih pa nakazila iz rokodelskega centra izdatno poskočijo, tudi na račun plačil za nazaj: posebej donosen mesec za sodelovanje je bil december 2022, ko je Košček od rokodelskega centa prejel kar 19.491,96 evra.

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je podjetje, v katerem sta glavna njen oče in partner, dobilo 99.750 evrov nepovratnih sredstev

Kakšno najemnino torej plačuje rokodelski center podjetju? »Pri podjetju Košček najemamo tri različne prostore za potrebe muzejskih in galerijskih depojev,« odgovarja direktorica Rokodelskega centra Ribnica Tina Peček. Najemno pogodbo letno obnavljajo, mesečno pa lahko na račun najemnine Koščku nakažejo več tisoč evrov: v aprilu sta bili taki dve nakazili po 1155 evrov.

In kako to, da najemajo prostore ravno pri tem podjetju? »Na podlagi preverjanja zmogljivosti primernih prostorov za hrambo muzejskih in galerijskih predmetov smo ugotovili, da so prostori podjetja Košček za nas najbolj ustrezni oz. sprejemljivi tako prostorsko kot finančno,« pojasnjuje direktorica. Poudarja  še bližino svojega centra in Koščka (dejansko sta le okoli 150 metrov narazen), kjer lahko imajo na enem mestu shranjene vse muzejske in galerijske predmete.

Brez razpisov

Poleg oddaje prostorov Košček za center izvaja tiskarske storitve, sodeluje pri tehnični izvedbi razstav, tiska in montira reklamne panoje, pomaga pri transportu velikih razstavnih eksponatov ter pri organizaciji dela v muzejskem in galerijskem depoju, razlaga direktorica. Pogodbe za te storitve so vezane na posamezne projekte – te obravnavajo ločeno in zanje pridobivajo ponudbe različnih izvajalcev, odgovarja Pečkova na naše vprašanje glede sklepanja pogodb s Koščkom.

Podjetje poslov s centrom (vključuje muzej, galerijo, trgovino in rokodelske delavnice) ne sklepa na podlagi razpisov, temveč gre za sodelovanje po sistemu povpraševanje/ponudba. Za Košček so se, pravi direktorica Pečkova, odločili predvsem zaradi spektra različnih storitev, ki jih podjetje ponuja, pri čemer poudarja tiskarske, montažne in najemne kapacitete podjetja.