alenka-pinterič Svet24.si

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne ...

ana-petrič Svet24.si

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega ...

donald trump Necenzurirano

Trumpovi psi na žaru in hrčki na buzari. ...

Borut Mersak-f-Boris Jaušovec vecer Reporter.si

Molk Slovenca iz Bratislave iz Spiritove zgodbe o ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Molk Slovenca iz Bratislave iz Spiritove zgodbe o ribniškem Koščku: kam je šlo 99.750 evrov javnih sredstev?

Deli na:
Molk Slovenca iz Bratislave iz Spiritove zgodbe o ribniškem Koščku: kam je šlo 99.750 evrov javnih sredstev?

Borut Meršak, na Slovaškem živeči Slovenec in tamkajšnji predstavnik agencije SPIRIT, ni odgovoril na vprašanja o povezavah z družbo Košček. - Foto: Boris Jaušovec/Večer

V Bratislavi živeči slovenski poslovnež Borut Meršak ni zelo zgovoren glede svojih povezav z ribniškim podjetjem Košček, ki ga je na razpisu Krepitev trženja blagovnih znamk na tujih trgih prek showroomov v tujini z 99.750 evri javnih sredstev podprla agencija SPIRIT Slovenija.

O poslih Koščka v tujini smo v Reporterju izdatno pisali zaradi suma, da je šlo pri celotnem projektu v veliki meri za fiktivne posle.

Meršak, ki že dobra tri desetletja živi in dela na Slovaškem, je predsednik Združenja občanov in podjetij Republike Slovenije in Slovaške republike (Združenje SLO/SLO), hkrati pa še svetovalec agencije SPIRIT na Slovaškem. Prav on je bil eden od ustanoviteljev podjetja KBM Trade s.r.o., ki je Koščku (ta je v lasti očeta televizijske voditeljice Erike Žnidaršič, direktor pa je njen partner David Srdarev) za projekt promocije na Slovaškem oddalo prostore za showroom v mestu Stupava in delovalo tudi kot lokalni agent ribniškega podjetja na slovaškem trgu.

Bizarni sestanek s partnerjem Erike Žnidaršič in dvojni agent na Slovaškem

Sodeč po Koščkovi prijavi na razpis agencije SPIRIT, naj bi namreč slovaški agent od Ribničanov prejel kar 85.000 evrov, dodatnih 48.000 evrov pa je bilo v projektu rezerviranih za showroom – podjetje naj bi za projekt prispevalo še 33.250 evrov lastnih sredstev. Ker je KBM Trade v tej zgodbi tako agent kot najemodajalec, je bilo to podjetje glavni prejemnik denarja, ki ga je država preko agencije SPIRIT namenila za projekt.

Meršak nam je v kratkem odgovoru zgolj potrdil, da je bil ustanovitelj KBM Trade s.r.o., a je dodal, da s to družbo nima več opravka. Na druga vprašanja nam ni odgovoril: denimo na to, ali je Roman Meršak, aktualni prokurist podjetja KBM Trade, njegov sin, ali je sam kot svetovalec SPIRIT sodeloval pri povezovanju Koščka s slovaškim partnerjem.

Potrditev, da gre pri Romanu Meršaku res za njegovega sina, smo dobili iz drugega vira, od katerega smo izvedeli še nekaj zanimivih stvari o starejšem Meršaku. Ta je kot dopisnik RTV Slovenija in Dela konec osemdesetih prišel na tedaj še Češkoslovaško in tam ostal tudi po koncu svoje novinarske zgodbe. Zabredel je v podjetniške vode in nekaj časa je bil predstavnik celjske družbe Kovintrade, v povezavi z matično družbo je tudi ustanovil podjetje Kovintrade Bratislava, s katerim pa po javno dostopnih informacijah že dolgo nima opravka.

V uredništvu smo prejeli podatke, ki morda osvetljujejo, zakaj je šel Meršak na svoje. Meršak naj bi od slovenskega podjetja dobil odpoved zaradi slabega vodenja in bil celo kazensko ovaden. Ko je zadeva šla na sodišče, naj bi Meršak svoje premoženje prepisal na sina Romana (tudi prostori, ki jih je KBM Trade s.r.o. oddal Koščku, naj bi bili nekoč Meršakovi) in razglasil osebni stečaj. Sodni postopek je izgubil, a zadeva naj še ne bi bila pravnomočna, Meršaku ostaja še možnost pritožbe na višjo stopnjo.

S prejetimi informacijami smo soočili Boruta Meršaka, a do zaključka redakcije nismo prejeli odgovorov. Z očitki zoper Meršaka smo soočili tudi agencijo SPIRIT. Vprašali smo, ali ima agencija pravilnik, ki določa, kdo je lahko njen svetovalec na tujem trgu, ali preverjajo, kakšen poslovni ugled imajo ti svetovalci in če so zaradi poslovnih praks imeli težave z zakonom. Odgovore še čakamo – objavili jih bomo, ko jih bomo prejeli.