stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Zapravljivost Pahorjeve vlade je kriva za finančne težave Slovenije

Deli na:
SDS: Zapravljivost Pahorjeve vlade je kriva za finančne težave Slovenije

Foto: Arhiv Reporterja

Pravih razlogov za finančne težave Slovenije ni mogoče najti v ukrepih vlade Janeza Janše, temveč izhajajo iz neustreznega odzivanja vlade Boruta Pahorja na gospodarsko in finančno krizo, iz prevelikega in neprilagojenega trošenja v zadnjih treh letih glede na prihodke ter iz tega, da vlada ni sanirala bančnega sistema, so prepričani v SDS.

Finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič je v soboto ob robu zasedanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v Washingtonu med drugim povedal, da je strukturni oziroma dolgoročni primanjkljaj "nastal z davčno reformo leta 2005 in potem 2007, kar je bilo preveč optimistično zaradi prešibkih finančnih virov za potrebe".

Številke pravijo ravno nasprotno, saj je Slovenija na podlagi te reforme leta 2007 prvič po slovenski zgodovini dosegla javnofinančni presežek, so danes v sporočilu za javnost poudarili v SDS.
 
Za pravo sliko je po njihovem mnenju potrebno primerjati podatke o javnem dolgu države, ki neposredno bremeni državo. Ta se je v mandatu vlade Janeza Janše po podatkih SDS povečal le za 0,9 milijarde evrov iz 7,3 na 8,2 milijarde, medtem ko se je od konca leta 2008 do prvega četrtletja 2011 povečal z 8,2 na kar 16,4 milijarde evrov ali skupaj kar za 8,2 milijarde evrov.
 
"To pomeni, da se je v obdobju Pahorjeve vlade javni dolg države podvojil," poudarjajo v stranki. Od vlade, ki ni dobila zaupnice "ravno zaradi neuspešnega upravljanja z državo in njenimi financami", bi zato v SDS pričakovali več samokritičnosti.