1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zahteva prenose sej mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL)

Deli na:
SDS zahteva prenose sej mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL)

Foto: Bobo

Ljubljanski svetniški klub SDS bo po izključitvi njihovega svetnika Jerneja Pavlina s seje mestnega sveta Mestne občine Ljubljana (MOL) zaradi snemanja, vložila predlog odloka o zagotavljanju obveščanja javnosti o delu sveta MOL. V njem je med drugim zapisano, da naj se zagotovi obveščanje javnosti z neposrednim prenosom sej.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Pavlin, želijo, da se župan Zoran Janković in večina v mestnem svetu opredelijo do tega odloka in ga sprejmejo. V njem je med drugim tudi zapisano, da javnost lahko spremlja neposredni prenos sej na spletni strani ljubljana.si ter da se zagotovijo posnetki sej. Le tako bodo občani obveščeni o delu mestnega sveta, meni Pavlin.

Poleg tega pa naj se občanom omogoča spremljanje sej iz posebej za te namene predvidenih prostorov. Ob tem je Pavlin pojasnil, da je ljubljanski župan na eni izmed minulih sej, ko je nek občan protestiral pri določeni točki dnevnega reda, ukazal mestni upravi, "da naj očisti balkon". To je po mnenju Pavlina v nasprotju s sodobnimi demokratičnimi standardi.

Po njegovih besedah si župan in njegovi svetniki ne želijo nadzora nad svojim delovanjem in onemogočajo delo demokratične opozicije. Tako župana kot mestno upravo pa bremeni sum zlorabe položaja. Onemogočanje snemanja je, kot pravi, v nasprotju z mestnim statutom MOL, ki med drugim določa, da je delo organov MOL javno, in tudi s poslovnikom.


V svetniški skupini SDS bodo po njegovih zagotovilih nadaljevali z zahtevami po odprtosti sej mestnega sveta in po preglednem delu MOL ter bodo snemali tudi naslednje seje MOL.

Na novinarsko vprašanje, kakšno mnenje informacijske pooblaščenke glede snemanja sej mestnega sveta pričakujejo, je Pavlin izrazil pričakovanje, da bo urad informacijske pooblaščenke zagotavljal javnost delovanja nosilcev oblasti. Sicer v svetniški skupini ne bodo presenečeni, če bo to mnenje sledilo mnenju Jankovića in njegove večine v mestnem svetu. V kolikor bo informacijska pooblaščenka izdala v tej zadevi negativno mnenje, "bo to prvovrstni škandal", je zatrdil Pavlin in dodal, da sicer to mnenje ni v ničemer zavezujoče.

Na MOL so sicer pojasnili, da mnenja informacijske pooblaščenke do danes še niso prejeli. Prav tako še niso dobili predloga odloka svetniškega kluba SDS o zagotavljanju obveščanja javnosti o delu sveta MOL, zato ga tudi ne morejo komentirati.

Svetnik SDS Pavlin je na zadnji seji ljubljanskega mestnega sveta dogajanje snemal z manjšo kamero. Svetniki so nato na predlog Jankovića glasovali o tem, ali Pavlin lahko snema sejo, in izglasovali, da tega ne sme početi. Janković je Pavlina zato pozval, da preneha s snemanjem. Sledil je izrek opomina in nato še ukora Pavlinu. Ker Pavlin s snemanjem ni prenehal, so mestni svetniki s 24 glasovi za in enajstimi proti potrdili Pavlinovo izključitev s seje. Ker ni odšel, je Janković sejo prekinil.