favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Opozicija zahteva izredno sejo mestnega sveta MOL o Marku Jakliču

Deli na:
Opozicija zahteva izredno sejo mestnega sveta MOL o Marku Jakliču

Foto: Bobo

Svetniške skupine SDS, NSi in Zeleni Slovenije so zahtevale sklic izredne seje mestnega sveta mestne občine Ljubljana (MOL). Kot so na današnji novinarski konferenci pojasnili predstavniki omenjenih svetniških skupin, želijo na seji med drugim razveljaviti soglasje k imenovanju Marka Jakliča za direktorja Lekarne Ljubljana.

Po besedah vodje svetniškega kluba NSi Mojce Kucler Dolinar je komisija za upravni nadzor na ministrstvu za zdravje ugotovila nepravilnosti pri poslovanju Lekarne Ljubljana v času, ko je bil direktor Marko Jaklič.

Komisija je ugotovila, da je ciljno vodenje Lekarne Ljubljana usmerjeno "v rast prodaje ter posledično povečevanje zaslužka in dobička v tržni dejavnosti". To pa ni skladno z namenom zakona o lekarniški dejavnosti in zakona o zavodih, opozarja Kucler Dolinarjeva.

Vodja svetniškega kluba Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek pa je dejal, da bo na dnevnem redu izredne seje tudi predlog o razveljavitvi soglasja Lekarne Ljubljana za ustanovitev podjetja LL Grosist. Zavodi so namreč organizacije, katerih cilj ni pridobivanje dobička, pravi Jazbinšek in opozarja, da je bil LL Grosist ustanovljen prav s ciljem pridobivanja dobička. "Zato je soglasje mestnega sveta nezakonito," še dodaja.

Ob tem Jazbinšek predlaga rešitev in sicer likvidacijo podjetja. "Vse premoženje LL Grosista gre Lekarni Ljubljana, prav tako tudi vsi delavci. LL Grosist pa naj postane nabavni oddelek Lekarne Ljubljana," je predlagal.


Mestni svetnik SDS Anže Logar pa je predstavil predlog sklepa o zaščiti javnega interesa glede akta o javno-zasebnem partnerstvu pri izvedbi projekta gradnje Stožic. Kot je dejal, sta tako računsko sodišče kot nadzorni odbor MOL v svojih poročilih opozorila na številne pomanjkljivosti pri tem projektu, a podrobnejši ukrepi niso bili nikoli sproženi.

Zato svetniške skupine SDS, NSi in Zeleni Slovenije predlagajo, da mestni svet oblikuje zahtevo računskemu sodišču za izvedbo celovite revizije projekta izgradnje Stožic.

Po Jazbinškovih besedah bodo na izredni seji predlagali tudi sklep o zaščiti javnega interesa, zemljišča in namembnost na območju Vrtnega mesta Sibirija. Jazbinšek pravi, da župan Zoran Janković v prostorskih načrtih občine spreminja namembnost zemljišč. Kot je namreč pojasnil Jazbinšek, je bilo območje Vrtnega centra Sibirije v strateškem načrtu namenjeno proizvodnji in storitvenim dejavnostim, v izvedbenem načrtu pa je že namenjeno gradnji stanovanj.

Mestni svet bi zato moral imeti omogočen dostop do vseh poročil, vključiti pa bi se moral tudi nadzorni odbor, meni Jazbinšek. "Mislim, da bo šla vsa stvar na računsko sodišče. Verjetno bo tudi kakšna sodna prijava prekrškov in kaznivih dejanj," je še rekel.

Zahtevo za sklic izredne seje so svetniške skupine vložile v četrtek ob 17. uri, skupaj z 12 podpisanimi svetniki iz vseh treh skupin. Župan mora sicer sejo sklicati v sedmih dneh, ki mora biti v 15 dneh po vložitvi zahteve. "Če pa izredna seja ne bo sklicala v sedmih dneh, jo bomo sklicali sami," so poudarili vsi trije predstavniki svetniških skupin.