Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zahteva izredno sejo DZ zaradi Jankovićevega kanala

Deli na:
SDS zahteva izredno sejo DZ zaradi Jankovićevega kanala

Gradbišče kanala C0. - Foto: Daniel Novakovič/STA

Opozicijska stranka SDS zahteva sklic izredne seje DZ, na kateri bi poslanci spregovorili o povezovalnem kanalu C0 v Ljubljani. Med drugim želijo sprejeti priporočilo vladi, da začne izvajati aktivnosti za spoštovanje ustavne pravice do pitne vode, DZ pa naj, kot predlagajo v SDS, obsodi "izigravanje zakonodaje v postopku gradnje kanala".

Kot so v zahtevi za sklic izredne seje s prvopodpisano poslanko Jelko Godec zapisali v poslanski skupini SDS, gradnja kanala C0 vznemirja prebivalce Ljubljane. Po kanalu naj bi se stekale odpadne vode iz občin Vodice in Medvode v centralno čistilno napravo v Zalogu.

"Gradnja kanala na območju ožjega vodovarstvenega območja vodarn Kleče in Šentvid po mnenju številnih strokovnjakov predstavlja hudo in resno tveganje za ohranjanje virov pitne vode za Ljubljano in okolico," so izpostavili v SDS.


Poslanci največje opozicijske stranke DZ v sprejem predlagajo več priporočil, med drugim, naj priporoči vladi, da začne izvajati aktivnosti v okviru svojih pristojnosti za spoštovanje ustavne pravice do pitne vode ter uresničevati cilje in prioritete na področju skrbnega upravljanja voda, ob tem pa zaustavi nespoštovanje in izigravanje pravne države.

Tudi DZ naj po predlogu SDS obsodi nespoštovanje ustavne pravice do pitne vode. Poleg tega naj vladi in pristojnim organom priporoči, "da zaradi zlorab in izigravanja zakonodaje v okviru svojih pristojnosti in pooblastil zoper funkcionarje in odgovorne osebe v primeru gradnje povezovalnega kanala C0 uvede ustrezne postopke ugotavljanja kazenske, disciplinske in civilne odgovornosti".

Vlada naj najpozneje do 1. julija pripravi izhodišča za ukrepanje pristojnih organov za odpravo nezakonitosti in nepravilnosti v projektu državnega pomena gradnje ter za zakonito ravnanje v projektu gradnje povezovalnega kanala C0, sklep v sprejem DZ med drugim še predlaga SDS.