marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

Jama Revija Stop

Strašanski občutki groze in veliko smeha

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kaj se je spremenilo v ekipi Dallasa?! Luka ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Narobe svet: SDS in Levica skupaj - proti Jankoviću

Deli na:
Narobe svet: SDS in Levica skupaj - proti Jankoviću

Seja odborov DZ za notranje zadeve in za infrastrukturo o gradnji kanala c0. - Foto: DZ/Matija Sušnik

Odbora DZ za notranje zadeve in za infrastrukturo sta na zahtevo poslanske skupine SDS včeraj razpravljala o dogajanju v zvezi z gradnjo kanala C0. V opoziciji so opozarjali, da gradnjo spremljajo nedopustne kršitve zakonodaje in človekovih pravic. Kritikam so se pridružili tudi v Levici, a SDS s pobudo za zadržanje gradnje kljub temu ni uspela.

Kot je izpostavila Anja Bah Žibert (SDS), kanalizacijski kanal C0 predstavlja ogromno tveganje za pitno vodo na območju Ljubljane. "Gre za tempirano ekološko bombo, saj je ogrožena pitna voda za 300.000 in več prebivalcev," je dejala.

Skupaj z drugimi člani odbora iz vrst opozicije je županu Mestne občine Ljubljana Zoranu Jankoviću očitala, da dela izvajajo brez nekaterih dovoljenj. "Toliko nepravilnosti, kot se dogaja na tem projektu, doslej ni bilo še nikjer," je izpostavil Aleksander Reberšek (NSi).

Nič manj sporno ni po besedah poslanca SDS Branka Grimsa ravnanje policije, ki je v sodelovanju z najeto varnostno službo zaščitila kršitelje zakonodaje in ne lastnikov zemljišč. Prepričan je, da bi Evropsko sodišče za človekove pravice pritrdilo slednjim.

Kritikom projekta se je pridružila tudi Nataša Sukič iz vladne stranke Levica. Kot je dejala, v Levici že dolgo opozarjajo na problematiko ogrožanja ljubljanskega vodonosnika. "Človek se vpraša, kako je mogoče, da se takšni projekti umeščajo na tako neprimerna območja," je dejala.

Poslanka Svobode ter predsednica odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Nataša Avšič Bogovič je kritike zavrnila. Koalicija je zavezana varstvu okolja, a tudi upoštevanju ugotovitev pristojnih institucij. Te omenjenih kršitev doslej niso zaznale, je poudarila.

Njena strankarska kolegica ter predsednica odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Tereza Novak je dodala, da ne želijo braniti Jankovića, temveč le zavrniti neresnične navedbe.V SDS so med drugim predlagali, da odbora vlado in policijo pozoveta, naj v postopkih, ki so povezani z gradnjo kanala C0, preverita pravilnost ravnanja policije glede uporabe prisilnih sredstev.

"Poleg tega predlagamo, da odbora pozoveta vlado, ministrstvo za naravne vire in prostor ter policijo, da v okviru svojih pristojnosti in na podlagi veljavnih pravnih sredstev nemudoma sprejmejo vse ukrepe, s katerimi bo do pridobitve vse zahtevane dokumentacije in presoje vplivov na okolje zadržana gradnja kanalizacijskega kanala C0 na spornem kraku," je poudarila Bah Žibert.

Člani odborov so ta dva predloga sklepov zavrnili. Podprli pa so sklep, s katerim odbora pozivata inšpektorata za naravne vire in prostor ter za okolje, podnebje in energijo, da v zvezi s kanalom C0 nemudoma ukrepata v okviru svojih pristojnosti in pooblastil.

Na predlog koalicije so poleg tega sklenili predlagati vključenim v projekt, da v najkrajšem času preverijo del projektne dokumentacije, ki se med drugim nanaša na pridobljeno pravico graditi na zemljiščih, ki niso v lasti občine, in tako razčistijo nesoglasja glede posegov v zasebno lastnino.

O gradnji kanala C0 je na včerajšnji novinarski konferenci govoril tudi predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in podpredsednik stranke SDS Aleš Hojs. Opozoril je, da projekt prinaša številna tveganja; ne le okoljska, temveč tudi korupcijska. Napovedal je, da bo svetniška skupina SDS v mestnem svetu naredila vse za zaustavitev projekta. Gre izključno za boj za čisto pitno vodo in ne za nagajanje županu, je zatrdil.

Zaradi kanala C0 se po poročanju nekaterih medijev obetata tudi dva nova protesta. Prvi naj bi potekal na območju gradnje, drugi pa pred ljubljansko mestno hišo.