Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

dino-in-hrvoje, skrito-v-raju Njena.si

Ste prepoznali drugačno igro Hrvoja in Dina?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS zahteva, da slovenski evroposlanci pred odborom DZ predstavijo svoje delo

Deli na:
SDS zahteva, da slovenski evroposlanci pred odborom DZ predstavijo svoje delo

Evropski poslanci, izvoljeni na volitvah leta 2014. - Foto: Bobo

Poslanska skupina SDS je zahtevala sklic nujne seje odbora državnega zbora za zadeve Evropske unije (OEU), na kateri bi obravnavali poročilo o dejavnostih slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu.

Med pristojnosti OEU spada tudi obravnavanje dejavnosti predstavnikov Slovenije, zato predlagatelji sklica nujne seje ocenjujejo, da je ob izteku mandata pravi čas, da slovenski predstavniki v Evropskem parlamentu, pred člani odbora in slovensko javnostjo na kratko predstavijo svoje delo ter stališča do aktualnih vprašanj. Poslanci in poslanke namreč v iztekajočem se mandatu delujejo v številnih delovnih telesih Evropskega parlamenta, so v sporočilu za javnost utemeljili zahtevo za sklic seje odbora.

Poleg tega bi lahko spregovorili o več ključnih temah, ki so zaznamovale minuli mandat in s katerimi se bo EU ukvarjala tudi v prihodnje. Ena od teh je črpanje evropskih kohezijskih sredstev, ki so praktično edina razvojna sredstva za Slovenijo. V obdobju 2014-2020 je Sloveniji na voljo več kot tri milijarde evrov, toda v resnici je bilo do konca januarja 2019 počrpanih zgolj 17 odstotkov, so zapisali.

Aktualni petletni mandat evropskih poslancev je zaznamoval tudi brexit. Zaznamovalo ga je tudi dogajanje v slovenski soseščini, kot so arbitražna razsodba, neprimerne izjave predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija v Bazovici ali pritiski na delovanje pravne države na Madžarskem, so dodali v poslanski skupini največje opozicijske stranke.



Aktivnost poslancev v Evropskem parlamentu merijo razne lestvice, ki to počnejo bolj ali manj kredibilno in z lastno agendo. A statistika je zgolj statistika in o vsebini ter dejanski teži aktivnosti predstavnikov v Evropskem parlamentu pove bolj malo. Zato v poslanski skupini SDS predlagajo, da se OEU na seji seznani s poročili slovenskih poslank in poslancev v Evropskem parlamentu in o predstavitvah opravi razpravo.

Po oceni SDS je namreč prav opravljeno delo največja spodbuda za dvig volilne udeležbe, ki je sicer na volitvah v Evropski parlament tradicionalno izjemno nizka.

Predlagajo, da se na nujno sejo odbora za zadeve EU povabijo vse slovenske poslanke in poslance v Evropskem parlamentu. To so Milan Zver, Romana Tomc in Patricija Šulin (vsi EPP/SDS), Lojze Peterle (EPP/NSi), Franc Bogovič (EPP/SLS), Tanja Fajon (S&D/SD), Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) ter Igor Šoltes (Zeleni).