franci kek Lady

Petru Vilfanu je dal banano

steven-tyler Svet24.si

Sodnik zavrnil tožbo proti Stevenu Tylerju

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: »Srhljiv« zapisnik razkriva diktat MOL in župana Jankovića vladi

Deli na:
SDS: »Srhljiv« zapisnik razkriva diktat MOL in župana Jankovića vladi

Foto: Bobo

Odbor DZ za notranje zadeve je nocoj na zahtevo SDS na nujni seji razpravljal o odnosu vlade do Mestne občine Ljubljana (MOL) v primerjavi z drugimi občinami. Po mnenju SDS se s privilegiranjem MOL ogroža sistem lokalne samouprave, koalicijski poslanci pa poudarjajo, da ima glavno mesto posebne naloge in da dogovori z državo niso nekaj nenavadnega.

Kot je v imenu predlagatelja nujne seje odbora DZ za notranje zadeve, javno upravno in lokalno samoupravo dejal poslanec SDS Tomaž Lisec, je iz zapisnika srečanja med predstavniki vlade in MOL, ki je bilo 23. julija, razvidno, da bo vlada prelila precej sredstev na MOL v škodo vseh drugih občin.

Po njegovih besedah tako vlada MOL postavlja v privilegiran položaj ter s tem vzpostavlja neenakost. V SDS se zavedajo, da ima Ljubljana kot glavno mesto Slovenije poseben položaj, a zaradi tega druge občine ne smejo biti v neenakopravnem položaju, poudarja Lisec.

Po mnenju poslancev SDS so sicer v omenjenem zapisniku nekateri sklepi neproblematični, sporni pa so sklepi o razrezu sredstev EU za investicije, o priznavanju vsaj dela zahtevka po izplačilu 65 milijonov evrov in o črtanju zakonske določbe, po kateri bi se morala dohodnina MOL znižati.

Jožef Jerovšek (SDS) meni, da je omenjeni zapisnik za sedanje stanje in za bodočnost Slovenije srhljiv, saj se v njem vidi diktat MOL in župana Zorana Jankovića skoraj celotni vladi.

Maša Kociper (PS) pa je opozorila, da nekaterih od navedenih sklepov v uradnem zapisniku sploh ni. Kot je pojasnila, so med sklepi dogovori vlade in MOL, kako bodo urejali nekatere odprte stvari v mestu.

Kot je dejal poslanec PS Jani Möderndorfer, so se na sestanku pogovarjali tudi o stvareh, ki so v korist vsej Sloveniji, ne le Ljubljani. Ob tem je poudaril, da so bili pogovori in dogovori med vlado in MOL tudi v prejšnjih mandatih vlade in da to ni nič nenavadnega.

Tako kot Möderndorfer je tudi Mirko Brulc (SD) naštel nekatere posebne naloge, ki jih ima Ljubljana kot glavno mesto, druge občine pa jih nimajo. In v tem je po njegovih besedah tudi razlog, da so preostale občine v neenakem položaju v primerjavi z Ljubljano.

Katarina Hočevar (DL) je poudarila, da se mesto in podeželje dopolnjujeta. Zato si, kot pravi, želi tako razvoja slovenskega podeželja kot tudi učinkovito upravljanje glavnega mesta.

Pomen MOL v Sloveniji je na seji poudaril tudi minister za notranje zadeve Gregor Virant. A to po njegovih besedah ne sme pomeniti, da lahko vlada manj pozornosti posveča drugim regijam in občinam. Kot je poudaril, vlada o sklepih z omenjenega sestanka, katerega se sam ni udeležil, ni nikoli odločala, kar pomeni, da to za vlado niso zavezujoči sklepi.

Poslancev SLS in NSi na seji ni bilo, se je pa seje udeležil Miloš Šenčur iz Združenja mestnih občin Slovenije. Omenjeni zapisnik po njegovih besedah kaže na dialog med vlado in MOL, ki se ga lahko pozdravi.

Člani odbora predlaganih sklepov na seji niso sprejeli. Poslanci SDS so sicer med drugim predlagali, da bi odbor pozval vlado in pristojno ministrstvo k preučitvi finančnih posledic sklepov iz omenjenega zapisnika za državni proračun ter k vzpostavitvi ravnotežja vseh lokalnih skupnosti v skladu z načelom sorazmernosti.