nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Preprečitev vstopa Pavlinu na sejo MOL je politična zloraba institucij pravne države

Deli na:
Preprečitev vstopa Pavlinu na sejo MOL je politična zloraba institucij pravne države

Foto: Primož Lavre

Mestnemu svetniku SDS Jerneju Pavlinu so trije varnostniki, katerim je iz ozadja poveljevala direktorica mestne uprave Jožka Hegler, preprečili vstop na sejo sveta Mestne občine Ljubljana (MOL). Svetniki SDS so poudarili, da gre za zlorabo institucij v politične namene.

Nekaj minut pred začetkom seje sveta je Jernej Pavlin prišel v spremstvu svetniške skupine SDS. V preddverju ljubljanskega Magistrata so jih ustavili trije varnostniki, ki so povedali, da Pavlina ne spustijo naprej, da pa drugi svetniki lahko gredo na sejo sveta MOL. Vodja skupine SDS Mirko Brnič Jager je varnostnike vprašal, na podlagi česa preprečujejo Pavlinu vstop in naj jim pokažejo dokument, ki opravičuje njihovo ravnanje, vendar odgovora niso prejeli. Je pa Jožka Hegler dejala, da so Pavlinu prepovedali vstop na sejo, ker je bil iz nje izključen in skladno s poslovnikom o delovanju mestnega sveta, ki pravi, da se lahko svetnika, ki se ne drži pravil, izključi. Ni pa nihče predložil pisnega sklepa, na podlagi katerega so mu prepovedali vstop. Pokazali so samo izzid glasovanja zadnje prekinjene seje, da je bil Pavlin izključen.

Svetniška skupina je vztrajala, da Pavlinu nezakonito snemanje seje ni bilo dokazano, zato bi ga morali spustiti na sejo. »Tri gorile svetniški skupini preprečujejo, da opravljajo svoje delo,« je dejal svetnik Anže Logar, Jernej Pavlin pa je poudaril, da zaplet priča o samovolji ljubljanskega župana Zorana Jankovića: »Ta prisila in brutalna moč onemogočata delo izvoljenim predstavnikom ljudstva. Gre za  za zlorabo institucij v politične namene.« Po njegovo je dopustno snemanje poslanca pri maši, čemur da prav celo sodišče, ni pa mogoče snemanje sej mestnega sveta, katerega delo bi moralo biti transparentno. »Ljubljanski župan ima podoben priimek kot ukrajinski predsednik Janukovič,« je Pavlin primerjal Zorana Jankovića in ukrajinskega diktatorja Viktorja Janukoviča.

Svetniška skupina SDS je nato poklicala policijo, ki je prišla po nekaj minutah in opravila pogovor z vodjo varnostnikov in vodjo svetniške skupine SDS Mirkom Brničičem Jagerjem.

Spomnimo. Ljubljanski mestni svetnik Jernej Pavlin (SDS) je pred štirinajstimi dnevi z manjšo kamero skušal posneti sejo mestnega sveta. Župan Zoran Janković mu tega ni dovolil – po izreku opomina in ukora ga je izključil s seje. Ker je Pavlin ni zapustil, je župan sejo prekinil.

Pavlin je takrat dejal, da je odnos župana do mestnega sveta nespodoben: »Janković jemlje svetnikom besedo po mili volji in kadar on meni, da je tako prav.« Janković pa je zadevo komentiral: »To kar si je privoščil Pavlin, je višek pobalinstva.« Ljubljanska NSi je po dogodku objavila peticijo za neposreden prenos sej mestnega sveta, ker imajo po njihovi oceni Ljubljančani pravico vedeti, kako župan vodi seje ter kako glasujejo in čigave interese zastopajo svetniki. Janković je sicer sredi meseca pojasnil, da glede snemanja čakajo na mnenje informacijske pooblaščenke, ki pa je minuli konec tedna izdala nezavezujoče mnenje.

Svetniki danes nadaljujejo s sejo, med drugim jih čaka poročilo nadzornega odbora MOL. Ta je pregledal tudi porabo sredstev za svetniške skupine in med drugim ugotovil, da je bila večina sredstev za gostinske storitve porabljena za srečanja članov svetniških klubov in ne skladno s pravilnikom za protokolarne namene.

Na seji bo tudi dopolnjeni osnutek sprememb prostorskega načrta za območje Bavarskega dvora, ki omogoča gradnjo po etapah na območju načrtovanih stolpnic t. i. severnih mestnih vrat. Z gradnjo po etapah bi bilo mogoče sanirati gradbeno jamo pri nekdanji stolpnici SCT z gradnjo garaže in ureditvijo javnega parterja.