nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Vlada Ljubljano postavlja v privilegiran položaj

Deli na:
SDS: Vlada Ljubljano postavlja v privilegiran položaj

Foto: Primož Lavre

Na zapisnik sestanka med predstavniki vlade in Mestne občine Ljubljana (MOL) so se v SDS odzvali tudi v okviru obiska posavske regije. Poslanec SDS Andrej Vizjak je na Twitterju zapisal, da je glede na zapisnik vlada "alocirala precej sredstev za MOL na račun podeželja". V uradu vlade za komuniciranje navedbe o prelivanju sredstev v MOL zavračajo.

Kot so sporočili iz urada vlade za komuniciranje, se stranka SDS pri obtoževanju o prelivanju sredstev v MOL sklicuje na zapisnik srečanja med vlado in predstavniki ljubljanske občine, ki ni bil usklajen med obema stranema in ne odraža dejanske vsebine srečanja. Iz SDS pa so sporočili, da so zapisnik sestanka pridobili od osebe, ki je bila prisotna na sestanku in je včeraj ponovno potrdila, da so zapisnik po sestanku prejeli vsaj nekateri vladni organi.

Na zapisnik so se včeraj sicer odzvali tudi v mariborskem mestnem odboru SDS, kjer so zapisali, da so lahko sprejeti sklepi iz zapisnika srečanja za Mestno občino Maribor in vzhod države zaskrbljujoči. Zapisali so, da vlada glavno mesto v primerjavi z ostalimi občinami postavlja v privilegiran položaj, župana in mariborske poslance pa zato pozvali k ukrepanju. Z zapisnikom sestanka med vlado in MOL se je na sobotni seji v Lendavi seznanil tudi svet stranke SDS, iz njega pa po njihovem mnenju izhaja, da je slednja pravzaprav nadrejena vladi.

Predstavniki MOL in vlade so se sestali konec julija. Iz med obema stranema usklajenega zapisnika srečanja je razvidno, da je MOL predlagala črtanje odstavka člena iz zakona o izvrševanju proračuna RS za leti 2013 in 2014, s katerim se je lani zmanjšalo financiranje ljubljanske občine za okoli 3,5 milijona evrov za letošnje in prihodnje leto. Občina pa bo morda uspešna za naslednji dve leti, saj v predlogu zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2014 in 2015 ni več omenjenega člena.


Iz zapisnika je razvidno tudi, da so se predstavniki MOL in vlade dogovorili za sestanek na temo ureditve sofinanciranja investicij v vrtce. Med temami, ki zadevajo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je tudi, da se gimnastični center Cerar, Pegan, Petkovšek ter Plavalno gimnastični center Ilirija štejeta za nacionalna projekta.

Zapisano je, da je treba pripraviti pregled namestitvenih kapacitet domov za starejše v Ljubljani in bližnji okolici ter glede na to pripraviti načrt investicij v infrastrukturo oskrbe za starejše občane. Poleg tega je do konca leta predvidena ureditev informacijskega sistema za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, na podlagi katerega se izplačujejo subvencije.

Med sklepi je zapisano tudi, da je potreben sprejem novega zakona o prevozih v cestnem prometu za ureditev pravne podlage za vključitev taksi prevozov kot izbirne gospodarske javne službe.

V zapisniku med drugim piše še, da bosta ministrstvo za kulturo in javno podjetje Žale našla skupen dogovor glede zaščite in obnove Plečnikovih Žal. Na področju ministrstva za notranje zadeve pa v zapisniku piše, da bo ministrstvo pripravilo predlog spremembe sistema financiranja občin. Pri tem bo upoštevalo tudi ugotovitve analize učinkov veljavnega sistema financiranja iz leta 2010, ki izkazuje višje stroške mestnih občin ob nižji vrednosti primerne porabe glede na druge občine.