sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

nkbm_bobo Reporter.si

Poraz NKBM: z diletantsko tožbo hotela ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS prehitela NSi in vložila svojo interpelacijo zoper Kolar Celarčevo

Deli na:
SDS prehitela NSi in vložila svojo interpelacijo zoper Kolar Celarčevo

Foto: Bobo

Poslanska skupina SDS je včeraj vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, so za STA potrdili v SDS. Vsebino bodo predvidoma predstavili v ponedeljek. Interpelacijo so sicer pripravili tudi v NSi, a je še niso uspeli vložiti v postopek.

V SDS so ob vložitvi interpelacije na Twitterju zapisali, da v stranki SDS "manj govorimo in napovedujemo, več delamo". Vsebina interpelacije javnosti za zdaj ni dostopna.

V NSi so se na napoved interpelacije odzvali z besedami, da SDS očitno primanjkuje idej in jim gre le za prestiž. Interpelacijo bodo prebrali in v kolikor ni utemeljena na način, kot mislijo, da mora biti, je ne bodo podprli, ampak bodo vložili svojo.

Kolar Celarčeva: SDS imela ves mandat priložnost za izpeljavo zdravstvene reforme

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je že na kratko odzvala na interpelacijo, ki so jo zoper njo vložili v poslanski skupini SDS. Z vsebino interpelacije še ni seznanjena, zato je ne more komentirati, je pa poudarila, da je imela SDS med letoma 2004 in 2008 štiriletni mandat, v katerem bi lahko izpeljala zdravstveno reformo.

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, se bo Kolar Celarčeva na očitke "po prejemu in preučitvi interpelacije vsekakor odzvala". "Zanimivo pa je, da me interpelira stranka SDS, ki je imela v času debelih krav, od decembra 2004 do novembra 2008, polni štiriletni mandat priložnost, da bi izpeljala že takrat težko pričakovano zdravstveno reformo," so na ministrstvu povzeli besede Kolar Celarčeve.

V NSi so sicer v minulih dneh navedli, da imajo obljubljenih dovolj podpisov za vložitev interpelacije, predvsem iz vrst nepovezanih poslancev (NP in NeP). Interpelacijo so napovedali v torek, nakar je SDS še izrazila pričakovanje, da bo ministrica odstopila sama oz. da jo bo odstavil premier Miro Cerar.

Stranka NSi v predlogu interpelacije zoper Milojko Kolar Celarc, ki ga je včeraj pridobila STA, ministrici za zdravje med drugim očita odlašanje z zdravstveno reformo, podaljševanje čakalnih dob ter finančno nevzdržnost zdravstva.

To je peta vložena interpelacije v mandatu vlade Mira Cerarja. Kot prva je interpelacijo uspešno prestala notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, za njo zunanji minister Karl Erjavec, za las pa je na položaju ostala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Sredi septembra se bo na interpelaciji zagovarjal tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Milojka Kolar Celarc sicer ne bo prva ministrica za zdravje, ki se bo morala zagovarjati na interpelaciji. Doslej so se pred poslanci zagovarjali že trije zdravstveni ministri.

Predsednik DZ Milan Brglez interpelacijo po vložitvi pošlje ministru, ta pa ima najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori.