Revija Reporter
Slovenija

V DZ danes maratonska razprava o interpelaciji zoper Cerarjevo vlado

STA

23. nov. 2016 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

DZ bo danes predvidoma kar 16 ur razpravljal o interpelaciji, ki jo je SDS vložila proti vladi.

SDS predvsem zanima, v kolikšni meri je vlada izpolnjevala koalicijsko pogodbo, vlada pa se bo branila z dosedanjimi rezultati. Razprava o interpelaciji bi utegnila miniti tudi v znamenju nesoglasij koalicijskih partnerjev o sporazumu vlade s Fidesom.

Prvopodpisani pod interpelacijo predsednik SDS Janez Janša je ob vložitvi povedal, da zahtevajo razpravo o delu šibke vlade brez hrbtenice. Po njegovi oceni gre za šibko vlado, ki je lahek plen botrov in lobijev in občasno bruseljske administracije.

Interpelacijo so v SDS vložili "zaradi kršenja ustave in zakonov, neuresničevanja zavez iz koalicijskega sporazuma vladnih strank SMC, DeSUS in SD, slabega upravljanja z državo in državnim premoženjem ter vse večjega razvojnega zaostanka za primerljivimi državami v EU".

Vlada se bo pred očitki branila zlasti z rezultati, ki jih je izpostavila po prvih dveh letih svojega dela. Med njimi navaja zvišanje gospodarske rasti, zmanjšanje zadolženosti slovenskih podjetij, znižanje javnofinančnega primanjkljaja in znižanje stopnje brezposelnosti.

V vladi so prepričani, da je prav njim uspelo pridobiti nazaj finančno suverenost države znotraj EU, stabilizirati politični prostor ter vsem družbenim področjem omogočiti predvidljiv razvoj.

Tekom razprave se bodo v SDS odločili, kakšne sklepe bodo predlagali, če sploh. Koalicija na drugi strani bo po pričakovanjih strnila svoje vrste, in to kljub nekaterim nesoglasjem v zadnjih dneh - tudi glede parafiranja sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides. Prav to bi utegnila sicer biti tudi ena osrednjih tem interpelacije.