pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS predlaga ukinitev protikorupcijske komisije

Deli na:
SDS predlaga ukinitev protikorupcijske komisije

Foto: Bobo

Odstopljeni senat protikorupcijske komisije je po mnenju SDS z nedoslednim ravnanjem državi naredil veliko škode. Zato SDS predlaga ukinitev KPK, njeno delo pa naj opravljajo že obstoječi organi. Po besedah vodje poslancev SDS Jožeta Tanka je očitno, da so bile pred KPK zahteve, ki jim ni bila kos, na primer v zdravstvu, sodstvu in bančništvu.

"Ta odstop je dober, tudi v političnem prostoru lahko pričakujemo kakšno bolj smiselno odločitev, zlasti v smeri prerazporeditve pristojnosti in boljšega dela organov za področja, na katerih je delala neki kolaž KPK," je v odzivu na odstop članov Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) dejal Tanko.

Po mnenju SDS protikorupcijska komisija ni razkrivala nobenih imen pri nepravilnostih v bančništvu, zdravstvu ali pravosodju, slišati pa da je bilo doslej le dve imeni.

Očitno je bila ključna naloga te komisije to, da je pripravila poročilo o predsednikih parlamentarnih strank, s katerim je močno obremenila tedanjega predsednika PS Zorana Jankovića in prvaka SDS Janeza Janšo, pravi Tanko. Po njegovem mnenju je bila posledica tega le ena, to je zrušitev Janševe vlade, z njo pa so prišle tudi vse posledice, ki se sedaj kažejo.

"Očitno je to tudi breme, ki se na tak ali drugačen način vrača na senat KPK," meni vodja poslancev SDS.

"Najbrž se vsi sprašujejo, zakaj ni bilo nobenih imen, ko je KPK z velikim pompom povedala, da je opravila preiskavo v bančništvu, a nobenega imena javno ni obremenila s korupcijo," je dejal. Prav tako se sedaj jasno govori o korupciji v zdravstvu, a je bilo očitno, da so "na komisiji določeni dokumenti, a ni prišlo do objave nobenih imen".


Po mnenju Tanka vzbuja precej pozornosti tudi to, da se KPK ni odzvala na to, da so v sklopu preiskave proti Janši formirali posebno skupino, "ki se ukvarja izključno s tem, kako onemogočiti Janšo".

Opozoril je še na to, da komisija ni vseh podobnih ali identičnih primerov obravnavala na enak način. Navedel je tudi obravnavo zaposlitev otrok nekaterih funkcionarjev.

Danes odstopljena komisija za preprečevanje korupcije je po mnenju SDS z nedoslednim ravnanjem državi naredila veliko škode. Po mnenju Jožeta Tanka bi bilo ob tej priložnosti najprimerneje, da se sprejme zakon, s katerim bi se komisija ukinila, saj da je unikum v okviru ureditve evropskih demokracij.

Veliko večino konkretnih pooblastil s tega področja imajo namreč po besedah Tanka že delujoče institucije, kot so deloma računsko sodišče, davčna uprava, Nacionalni preiskovalni urad. Če bi bilo potrebno, bi tem institucijam dali še kakšno pooblastilo, ki ga ima sedaj KPK. Tanko je še spomnil, da ta KPK sodb in sprejemala, dajala je le vrednostne in moralne sodbe.

Po njegovih besedah je bilo tudi pričakovano, da se bo nekaj zgodilo na tem področju, saj "je ta KPK delala nedosledno, ker je povzročila državi politično in siceršnjo škodo. Ravnala je nedosledno".

Tanko zavrača tudi očitke KPK, da so ključen problem korupcije poslanci. "Poslanci ne moremo sodelovati v organih korporativnega upravljanja, veliko več pa je močnega vpliva funkcionarjev v sodstvu, bančništvu, zdravstvu, kjer pa se imen ne razkrije," je še povedal vodja poslancev SDS.