Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Klemenčič mora SDS omogočiti dostop do zahtevanih informacij

Deli na:
Klemenčič mora SDS omogočiti dostop do zahtevanih informacij

Foto: Bobo

Informacijski pooblaščenec meni, da dopisa, ki jih je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) posredovala poslancem SDS na vprašanja glede zaposlitve zdaj že nekdanje uslužbenke na KPK, ni mogoče šteti kot pisni odločbi. Zato pooblaščenec poziva KPK, naj poslancem SDS "omogočijo dostop do zahtevanih informacij ali pa izdajo odločbo".

Skupina poslancev SDS je konec januarja na Komisijo za preprečevanje korupcije naslovila več vprašanj v zvezi z zaposlitvijo določene uslužbenke na komisiji, ki naj bi bila v postopku zaradi nezakonite izdaje orožnega lista. V komisiji so odgovorili, da na notranje ministrstvo pri omenjeni uslužbenki ni ugotovilo varnostnih zadržkov ter da ji je prenehala zaposlitev na KPK.

Poslance SDS je zanimalo tudi, ali je komisija seznanjena z lobiranji družinskih članov zaposlenih na komisiji za poslovne odločitve v javnem sektorju ali v družbah v državni lasti.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je "zaradi molka organa v zadevi dostopa do informacije javnega značaja" na informacijskega pooblaščenca naslovil pritožbo, so sporočili iz SDS.

Iz urada informacijskega pooblaščenca so sporočili, da dopisov, ki jih je KPK posredoval kot odgovor na omenjena vprašanja, ni mogoče šteti kot pisni odločbi, in da o zahtevah prosilca KPK ni odločila v roku dvajsetih delovnih dni, kot zahtevajo določbe zakona o dostopu do informacij javnega značaja.


Informacijski pooblaščenec je komisijo pozval, da glede omenjenih vprašanj odločijo v skladu zakonodajo in prosilcu omogočijo dostop do zahtevanih informacij ali pa izdajo odločbo. Prav tako KPK pozivajo, naj sporoči, zakaj pravočasno niso izdali odločbe in če za to obstajajo opravičljivi razlogi, je razvidno iz dopisa informacijskega pooblaščenca, ki je objavljen na spletni strani SDS.

Komisija za preprečevanje korupcije je sicer v začetku januarja sporočila, da so pri nadzoru premoženja predsednikov strank ugotovili, se je predsedniku SDS Janezu Janši premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov, predsednik PS Zoran Janković pa ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja. Oba sta očitke KPK zavrnila, a je bil to začetek padca Janševe vlade.

Konec februarja so v KPK tudi ocenili, da so odgovorne osebe podjetja Plinovodi hčeri predsednika SDS Janeza Janše in sinu vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka omogočile zaposlitev v nasprotju s predpisi, kar ustreza opredelitvi korupcije. V Plinovodih sicer trdijo, da pri zaposlovanju niso ravnali diskriminatorno ali koruptivno, Janša in Tanko sta očitke o nepotizmu zavrnila.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je na zahtevo SDS odredila nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika KPK Gorana Klemenčiča.

KPK pa je na državni tožilstvi v Ljubljani in Mariboru podala več ovadb za kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, med drugim zoper zdaj že nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo.