Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Lukšič molči ob obujanju totalitarnega režima z nasiljem nad otroki

Deli na:
SDS: Lukšič molči ob obujanju totalitarnega režima z nasiljem nad otroki

V stranki SDS v odzivu na izjave predsednika SD Igorja Lukšiča, da močna parlamentarna stranka sodeluje pri obujanju spomina na domobranstvo, poudarjajo, da ničesar ne obujajo. "Spominjamo se žrtev, ki so padle tudi zaradi kolaboracije med rdečo zvezdo in svastiko," so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

Lukšič je namreč na današnji novinarski konferenci dejal, da je slovenska desnica šla čez rob antikomunizma v profašizem, s čimer se je odzval na napovedano prisotnost prvaka SDS Janeza Janše na skorajšnji slovesnosti ob 70. obletnici domobranstva in dnevu evropskega spomina na žrtve totalitarizmov konec tedna v Rovtah. Dejal je tudi, da imajo v SD težave z zlorabo uvajanja različnih dnevov spomina v strankarske namene.

V SDS so na Twitterju v odzivu na Lukšičeve besede tudi zapisali: "Lukšič je seveda molčal tudi letos spomladi ob obujanju totalitarnega režima z nasiljem nad otroki." Zraven so pripeli sliko s proslave na Kraški šoli Škrbina, na kateri so nastopili v pionirje oblečeni učenci.

Zapisali so tudi: "Lukšič je molčal ob obujanju totalitarnega režima z oboroženimi paravojaškimi enotami leta 2013." Zraven pa pripeli sliko proslave ob spominu na bitko v Dražgošah, na kateri so udeleženci v partizanskih uniformah in orožjem.

Danes se v Sloveniji in širši Evropi obeležuje evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov. Večja slovesnost ob tem dnevu bo potekala 30. avgusta na Kobariškem trgu v Kobaridu, ko bo zbranim spregovoril Boris Pahor. V Katoliški cerkvi v Sloveniji pa so dan obeležili z današnjo mašo v ljubljanski stolnici.