benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicijska pogodba usklajena

Deli na:
Koalicijska pogodba usklajena

Foto: Bobo

Predstavniki petih strank, ki se pogajajo o vstopu v desnosredinsko koalicijo, so v današnjem nadaljevanju pogajanj o besedilu koalicijske pogodbe "dorekli besedilo", je po sestanku dejal predsednik SDS Janez Janša. Izrazil je zadovoljstvo nad besedilom, ki je po njegovih besedah "sinteza predlogov vseh petih strank". Kadrovskega dela niso načeli.

"V koalicijski pogodbi smo danes uskladili strukturo novega zakona o vladi, ki predvideva drugačno sestavo vlade in manj ministrstev," je dejal Janša. Predvidenih je 11 ministrstev ter ministrstvo brez listnice, ki ga opredeljuje drug zakon, ki pa ga ne bodo spreminjali.

"Kadrovska usklajevanja se bodo začela, ko bodo pogoji za to - najprej je treba sprejeti takšen zakon o vladi, izvoliti predsednika vlade, ki lahko predlaga listo ministrov, ko pa bo vse to storjeno, bo koalicija uskladila tudi to listo," je pojasnil.

Vlada bi bila lahko imenovana do 20. februarja, je potrdil. "To je realen rok, zaradi procedure, h kateri smo zavezani, pa je to vseeno dolgo časa," je dejal. "Prav zato, da ne izgubljamo dragocenega časa, smo danes že začeli delati na kratkoročno najpomembnejši nalogi vlade, to pa je okvir za rebalans proračuna," je povedal.

Tu bo po njegovih besedah potrebno varčevanje na vseh področjih. "Najprej tam, kjer so rezerve, potem pri preverjanju, kje so mogoče dodatne rezerve pri standardih in normativih, vendar se bo delo pri tem še nadaljevalo," je napovedal.

Glede zahteve DeSUS, da pokojnine ne padejo pod 60 odstotkov povprečne plače, pa pravi, da v Sloveniji zdaj tako stanje tudi realno obstaja. Zaveza nastajajoče koalicije pa po njegovih besedah je, da se takšno stanje "ne poslabša, temveč izboljša".



Predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da bo besedilo predstavljeno organom stranke. "Če ga izvršni odbor in svet stranke v torek sprejmeta, potem je to zelena luč za vstop v desnosredinsko vlado," je dejal.

Po besedah predsednika Liste Virant Gregorja Viranta imajo v stranki "vse potrebne garancije, da lahko s podpredsednikom predložita koalicijsko pogodbo". Prav tako imajo "vse potrebne garancije" glede kadrovskega dela, je dejal.

Podpredsednik Liste Virant Janez Šušteršič je dejal, da jim je vsem jasno, da je treba javno porabo znižati. "Cilj je, da javni dolg ostane obvladljiv in da končamo mandat brez primanjkljaja," je dejal. Tudi v DeSUS so se po njegovih besedah strinjali s tem, je poudaril. "DeSUS se je v teh pogajanjih pokazal kot precej razumen," je ocenil.

Predsednik SLS Radovan Žerjav in predsednica NSi Ljudmila Novak pa po sestanku nista dajala izjav.

Po opravljenih usklajevanjih bodo morali odločitev o vstopu v koalicijo potrditi še pristojni organi strank. Večinoma naj bi ti odločali v torek, torej dan pred iztekom roka, do katerega lahko kvalificirani predlagatelji vložijo predlog kandidatur za mandatarja. DZ bo o podpori kandidatu ali kandidatom odločal 28. januarja.