pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS je vložila interpelacijo zoper ministra Čuferja

Deli na:
SDS je vložila interpelacijo zoper ministra Čuferja

Foto: Bobo

Poslanska skupina SDS je v torek zvečer v DZ vložila interpelacijo o delu in odgovornosti finančnega ministra Uroša Čuferja. Očitajo mu odločitve, ki so na račun zaščite majhne skupine privilegiranih povzročile prekomerno obremenitev davkoplačevalcev, je pojasnil vodja poslancev SDS Jože Tanko.

Po mnenju največje opozicijske stranke je Čufer osebno in politično odgovoren zaradi predloga za podelitev neomejenega državnega poroštva pri nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke ter predloga za razrešitev Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v t.i. slabi banki.

Tanko je danes na novinarski konferenci v Ljubljani spomnil, da se bo v okviru nadzorovane likvidacije Probanke in Factor banke z dobro milijardo evrov državnega jamstva zagotovilo denar za izplačilo depozitov tudi v znesku nad zakonsko določenimi 100.000 evri. Gre za najmanj 160 milijonov evrov, je dejal.

"Ne strinjamo se, da tistim, ki razpolagajo z nadpovprečno velikim premoženjem, socializiramo obveznosti in jih plačujemo prek državnega proračuna," je dejal. Strošek bo po njegovih izračunih znašal 200 evrov na državljana. Da Čufer ni pristal na javno objavo imen tistih, ki jim bodo v celoti izplačali depozite nad 100.000 evrov, pa po njegovih besedah pomeni kršitev določb zakona o bančništvu.

Obe banki sta bili izčrpani s podeljevanjem nezavarovanih kreditov, izplačili rezultatom neustreznih dividend, visokimi plačami uprave in nagradami nadzornikov, po drugi strani pa uprave in lastniki niso v celoti zagotovili možnosti za zagotovitev kapitalske ustreznosti in likvidnosti obeh bank, je bil kritičen.

V SDS Čuferju tudi očitajo, da iz obeh bank ni pravočasno umaknil depozitov države. Teh je za 600 milijonov evrov, kar je glede na vlogo obeh bank v slovenskem bančnem sistemu - skupaj obvladujeta le štiri odstotke trga - po Tankovem mnenju že tako ali tako veliko preveč.

Tanko je še opozoril, da bi v primeru izvedbe stresnih testov v Probanki in Factor banki ter prenosom slabih terjatev na slabo banko v skladu z zakonom prišlo do ugotavljanja odgovornosti. "A z nadzorovano likvidacijo se tem postopkom v veliki meri izognemo," je dejal.

"Nadaljujejo se kadrovske čistke," je nadaljeval Tanko. Vlada namreč Širclja s položaja neizvršnega direktorja Družbe za upravljanje slabih terjatev bank ni razrešila zaradi nestrokovnosti, ampak so prevladali drugi razlogi, je dejal.

V SDS so interpelacijo vložili sami s podpisi 26 svojih poslancev. Ponudili so jo v podpis tudi ostalima opozicijskima strankama v DZ, a se za to nista odločili, je še povedal Tanko.

Poslanci SDS so kritični tudi do predloga proračuna za prihodnji dve leti, ki ga je vlada ta teden poslala v obravnavo v DZ. Medtem ko bodo odhodki zagotovo doseženi v načrtovani višini, pa bodo prihodki zaradi poslabšanja makroekonomskih napovedi precej nižji, je dejal Tanko, ki zato predlaga umik proračunskih dokumentov iz zakonodajnega postopka. V predlogu ni pokritja za eno milijardo evrov, je pojasnil.

Posnetek Tankove novinarske konference.

Predlog SDS za interpelacijo finančnega ministra Uroša Čuferja v strankah odmeva različno. V PS se bodo odzvali tekom dneva, v SD se jim zdi nepotrebna, v DeSUS je ne bodo podprli, v DL bodo predlog preučili. V SLS in NSi, ki je nista sopodpisali, se bodo odločili glede na Čuferjeve argumente, imajo pa na njegovo delo druge očitke kot SDS.

Poslanska skupina SDS je v torek zvečer v DZ vložila interpelacijo o delu in odgovornosti finančnega ministra. Očitajo mu odločitve, ki so na račun zaščite majhne skupine privilegiranih povzročile prekomerno obremenitev davkoplačevalcev, je danes pojasnil vodja poslancev SDS Jože Tanko.

Po mnenju SDS je Čufer osebno in politično odgovoren zaradi predloga za podelitev neomejenega državnega poroštva pri nadzorovani likvidaciji Probanke in Factor banke ter predloga za razrešitev Andreja Širclja z mesta neizvršnega direktorja v t.i. slabi banki.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je napovedal, da se bo stranka na vloženo interpelacijo odzvala tekom dne.

Po oceni vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana je interpelacija nepotrebna. "V Sloveniji smo pred pomembnimi odločitvami in ta interpelacija nam ne bo koristila," je povedal za STA. Predsednik DZ Janko Veber, prav tako iz vrst SD, pa je dodal, da bo upravičenost interpelacije pokazala razprava. Upa tudi, da bodo odgovori ministra na interpelacijo zadovoljivi.

DL interpelacije še ni preučila. To namerava storiti do torka, tedaj pa se bodo nanjo odzvali in tudi verjetno pojasnili, ali bodo Čuferja podprli ali ne, je povedala poslanka te stranke Katarina Hočevar. Hočevarjeva sicer meni, da Čufer zadovoljivo opravlja funkcijo ministra. A si v DL želijo, da bi minister več rešitev našel na odhodkovni strani proračuna kot na prihodkovni.

Preuranjen bi bil po besedah Hočevarjeve odziv na predlog SDS za umik predloga proračuna za prihodnji dve leti. Prav tako ne komentira očitkov SDS glede razrešitve Širclja. A Hočevarjeva meni, da interpelacija na tako osebnem nivoju ni primerna.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa meni, da tako vlada kot tudi finančni minister delata dobro. Kot je opozoril, je Čufer v najtežjem položaju, saj sredstev ni, zato je bilo tudi pri proračunu marsikje "klestiti". Interpelacije pa poslanci DeSUS ne nameravajo podpreti.

Vodja poslanske skupine SLS Mihael Prevc je pojasnil, da poslanke in poslanci SLS podpisov k interpelaciji niso prispevali, ker menijo, da njeno besedilo ne vsebuje bistvenega problema, in sicer predloga proračuna. Kot je dejal, aktualni predlog Slovenije ne bo popeljal iz krize, saj je načrtovan nerealno in državljane dodatno obremenjuje z davki. O načrtni likvidaciji Probanke in Factor banke pa je Prevc povedal, da so v SLS to potezo že ocenili kot korak v pravo smer, vendar pa se je to zgodilo mnogo prepozno.

Prevc je še povedal, da se bo do glasovanja o interpelaciji še marsikaj zgodilo. Zato je po njegovi oceni tudi prezgodaj napovedovati, kako bodo glasovali. "V nobenem primeru pa z delom finančnega ministra in predvsem s proračunom nismo zadovoljni," je še dejal.

V NSi imajo o interpelaciji določene pomisleke, je povedala predsednica te stranke Ljudmila Novak. Očitki glede Probanke in Factor banke ter Šircljeve razrešitve se jim namreč ne zdijo tisti, zaradi katerih bi ministra interpelirali. Po mnenju NSi je težava Factor Banke in Probanke težava guvernerja Banke Slovenije in da minister pri tem ni toliko soudeležen. Tudi Šircljeva razrešitev za NSi ni "tako zelo nesprejemljiva", saj bi se po mnenju NSi moral odločiti za eno ali drugo od teh pomembnih funkcij.

Medtem pa v NSi Čuferju očitajo poteze glede davka na nepremičnine, poleg tega pa še neizvajanje zakona o Slovenskem državnem holdingu. Na podlagi Čuferjevega zagovora se bodo odločili, ali bodo interpelacijo podprli ali ne. Na vprašanje, ali bi utegnila NSi vložiti svoj predlog interpelacije, pa je Novakova odgovorila, da bodo verjetno pripravili interpelacijo zoper katerega drugega ministra, za katerega menijo, da dela še bolj sporno. A ni še razkrila, za katerega ministra gre.