zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Za predlog novele o financiranju izobraževanja le poslanski skupini SDS in NSi

Deli na:
Za predlog novele o financiranju izobraževanja le poslanski skupini SDS in NSi

Foto: Bobo

DZ je danes opravil prvo obravnavo novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jo je predlagala SDS. Poslanski skupini SDS in NSi sta predlog novele v predstavitvi stališč podprli, poslanske skupine ostalih strank pa so bile proti. Pri glasovanju so odločili, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Pri glasovanju o predlagani noveli, na katerem je bilo navzočih 74 poslank in poslancev, jih je 51 menilo, da predlog novele ni primeren za nadaljnjo obravnavo, 22 pa jih je bilo nasprotnega mnenja.

Predlog, ki ga je še pred predstavitvijo stališč poslanskih skupin pojasnila Jelka Godec iz SDS, odgovarja na odločbo ustavnega sodišča, javnosti posredovano v januarju. V skladu z odločbo je sedanji način financiranja javno veljavnih programov osnovnošolskega izobraževanja v zasebnih šolah namreč v neskladju z ustavo.

Predlagana novela je predvidela, da se zasebni osnovni šoli za izvedbo javno veljavnega programa šoloobveznih otrok zagotavlja 100-odstotno financiranje.

Poleg tega pa se predlog nanaša tudi na domoljubno vzgojo, ki jo je treba po mnenju SDS ustrezno vključiti v šolski sistem. Zdaj je namreč znanje šolarjev pomanjkljivo, menijo v SDS.

Vlada pa ugotavlja, da so predlagane rešitve pomanjkljive. Upoštevajo le vidik financiranja in na izobraževanje ne gledajo celostno, meni. Na pristojnem ministrstvu že pripravljajo predlog, ki bo celovito uredil obravnavano vprašanje, napoveduje vlada.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v SDS in NSi napovedali podporo predlogu. Po besedah Tomaža Lisca iz SDS je odločba ustavnega sodišča "jasna in preprosta in tako ni treba delati še različnih analiz, kot pravi vlada".

Po besedah Ljudmile Novak iz NSi so zasebne šole obogatitev šolskega sistema, so cenejše od javnih in spodbujajo konkurenčnost. Domovinska vzgoja pa je po njenih besedah potrebna med drugim zato, da "mlade generacije ne bodo ponavljale istih napak, kot so jih delali naši predniki".

V preostalih poslanskih skupinah so izrazili nasprotovanje predlogu. Po mnenju poslanske skupine SMC je program, ki vključuje domovinsko vzgojo, treba nadgrajevati na strokovnih in ne na političnih podlagah. "Državljanska in domovinska vzgoja sta povezani z vrednotami, ki povezujejo, ne pa razdvajajo," je dejala Irena Kotnik.

Po mnenju poslanske skupine DeSUS mora biti javno šolstvo nevtralno, torej brez ideoloških nazorov. "Kakovost slovenskega šolstva je dobra, predlagana novela pa v nasprotju z našim prepričanjem," je dejal Primož Hainz.

V SD so opozorili, da sta vzgoja in izobraževanje edini korektiv, ki omogoča, da ljudje zaživijo boljše življenje od življenja v okolju, iz katerega izhajajo. Kot je dejala Andreja Katič, "novih korakov v smeri izpodkopavanja kakovostnega šolskega sistema" ne bodo podprli.

Prav tako se tudi poslanska skupina ZaAB ni strinjala s predlogom. "Pod krinko financiranja nam skušate prodati lastne politične nazore," je dejala Mirjam Bon Klanjšček.

V ZL pa so predlog ocenili kot del "neoliberalnega napada na javno šolstvo", kot je dejal Miha Kordiš.