kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janša v ogenj pošilja Anžeta Logarja: na predsedniške volitve kot »nestrankarski« kandidat

Deli na:
Janša v ogenj pošilja Anžeta Logarja: na predsedniške volitve kot »nestrankarski« kandidat

Janez Janša in Anže Logar na Bledu. - Foto: Bobo

Anže Logar, zunanji minister v tretji Janševi vladi, bo za predsednika republike kandidiral s podpisi državljanov. Logar torej za razliko, denimo, od zadnje predsedniške kandidatke SDS Romane Tomc, ne bo kandidat stranke SDS, četudi je trenutno predsednik Sveta SDS. Spom-nimo, Tomčevo je po daljšem ugibanju, kdo bo zastopal SDS, kandidiral Svet SDS, potem ko so je bila znana že večina drugih pretendentov.

Marta Kos in Nataša Pirc Musar, da o Nini Krajnik ne govorimo, dobivajo z Logarjem močno konkurenco v prologu predsedniške tekme.

Logar v kandidaturo vstopa drugače kot pred njim Tomčeva ali Milan Zver. Logar je tisti, vsaj formalno, ki se je odločil kandidirati; ni ga »prosila« in »moledovala« njegova stranka. SDS bo kandidaturo podprla, kar pa lahko store tudi drugi. Formalno bo, kot lahko razberemo iz pisanja Nove24TV in Siola, torej Logar veljal za nestrankarskega kandidata.

V tekmo gre tako kot Lojze Peterle leta 2007. Peterle, soustanovitelj Nove Slovenije, je vanjo vstopil nestrankarsko, s podporo volivcev (prvi na listi podpornikov je bil Ivo Boscarol), NSI ga je le podprla, za njo pa tudi SDS. Peterletova kandidatura (najavljena je bila že leto pred volitvami) s SDS ni bila dogovorjena, nekaj nezadovoljstva je bilo na začetku, potem pa je dobil tudi podporo največje desnosredinske stranke. SDS in NSI sta bili takrat v vladni koaliciji.

Bo tokrat ko sta stranki v opoziciji NSI podprla Anžeta Logarja? Prvi »pogoj« je izpolnjen; nekdanji zunanji minister naj bi, kot rečeno, kandidiral za prvega moža države s podpisi volivcev.