stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor se bo ob 13. uri sestal z Janšo in ga predlagal za novega mandatarja

Deli na:
Pahor se bo ob 13. uri sestal z Janšo in ga predlagal za novega mandatarja

Predsednik republike Borut Pahor bo danes ob 13. uri sprejel na pogovor Janeza Janšo, predsednika SDS in kandidata za predsednika vlade. - Foto: Primož Lavre

Predsednik republike Borut Pahor se bo v skladu z napovedmi danes predvidoma sestal s prvakom SDS Janezom Janšo. Glede na to, da so sveti strank SDS, SMC, NSi in DeSUS v torek zvečer potrdili vstop v Janševo vlado, je pričakovati, da ga bo Pahor tudi predlagal za mandatarja.

Pahor je v torek opravil še zadnji krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin glede sestave nove vlade, pozno popoldne oz. zvečer pa so sveti strank odprli vrata v tretjo Janševo vlado. Po tistem, ko so predsedniki strank sporočili odločitev, naj bi se po nekaterih informacijah sestali v DZ.

Kot kaže, se Janši obeta dovolj poslanskih glasov za izvolitev. Od skupno 48 poslancev omenjenih strank je javno nasprotovanje vstopu v vlado napovedal le poslanec SMC Jani Möderndorfer. DZ izvoli predsednika vlade z najmanj 46 glasovi na tajnem glasovanju.

Pahor ima sicer v skladu z ustavnimi roki do petka čas, da sporoči odločitev glede predloga za mandatarja. A glede na odločitve strank je pričakovati, da se bo danes sestal z Janšo in ga po verjetno predlagal za predsednika vlade.

Volitve predsednika vlade se v skladu s poslovnikom DZ opravijo najprej 48 ur in najkasneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature. DZ bo o kandidatu odločal najverjetneje prihodnji teden na redni seji, po nekaterih informacijah v torek.