nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Markove navade ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Davki so previsoki za tisto, kar ljudje od države dobijo nazaj

Deli na:
SDS: Davki so previsoki za tisto, kar ljudje od države dobijo nazaj

Foto: Bobo

DZ je danes na predlog poslancev SDS in NSi na izredni seji dobrih pet ur razpravljal o razmerju med plačanimi prispevki in javnimi dobrinami, ki jih država zanje nudi. Pogledi poslancev na davčno politiko države so različni, se pa v več poslanskih skupinah strinjajo glede potrebe po davčni razbremenitvi srednjega sloja.

V imenu predlagateljev sta Marko Pogačnik (SDS) in Jožef Horvat (NSi) opozorila na stalno povečevanje davkov, prispevkov in trošarin, pri čemer ni povsem jasno, kaj vlada s pobranimi sredstvi stori.

Predlagatelji so za razpravo pripravili dva sklepa. S prvim bi vlado med drugim pozvali, naj uvede k rezultatom usmerjen proračun, z drugim pa bi ji priporočili pripravo poročila porabe davčnih prihodkov v minulih letih.

Po oceni državne sekretarke na ministrstvu za finance Mateje Vraničar Erman je predlagatelj spregledal, da se že od leta 2001 predlog proračuna oblikuje in sprejema programsko, vlada pa tudi vsako leto pripravi poročilo o porabi javnofinančnih sredstev v obliki zaključnega računa.

Tudi Urška Ban iz SMC je v razpravi poslanskih skupin poudarila, da je programski pristop in usmerjeno načrtovanje porabe proračunskih sredstev danes že vpeljan v prakso, konkretno tudi na podlagi vladne uredbe in predvsem v zvezi v porabo evropskih sredstev kohezijske politike.

Poslanec SDS Franc Breznik se je zavzel za dvig produktivnosti gospodarstva, za kar so potrebni ukrepi za odpravo administrativnih ovir in za davčno razbremenitev najbolj produktivnih. Prednost Slovenije kot majhne države bi morala biti v fleksibilnosti, vendar pa to po njegovi oceni trenutno ni.

Brez davkov in prispevkov ni mogoče zagotoviti vzdržnosti sistema, je opozoril poslanec DeSUS Uroš Prikl. Prednostna naloga države bi morala biti zagotavljanje dostojnih plače in pokojnin. Če že spreminjamo davčno politiko, pa naj gredo spremembe v smeri razbremenitve srednjega sloja, je dejal.

Strinjal se je poslanec SD Janko Veber, ki izboljšanje socialnih razmer vidi tako v znižanju obremenitve srednjega razreda kot v povečanju prihodkov posameznikov z minimalno plačo. Prav tako se je zavzel za pospešitev postopkov za ustanovitev demografskega sklada ter za ohranitev javnega kakovostnega šolstva in zdravstva

"Zaradi znižanja davkov se ne bodo zvišali dohodki delavcev, ampak lastnikov kapitala," je ugovarjal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Kot je dejal, sistem socialne in zdravstvene zaščite v Sloveniji ne delujeta optimalno, a vendarle delujeta bolje kot v marsikateri razviti državi.

Da davčni sistem v Sloveniji ni privlačen, je menil vodja poslancev NSi Matej Tonin. Cilj bi moral biti, da čim več ljudi plačuje čim nižje davke, je pojasnil. Tako pa se po njegovih besedah dogaja, da država od nekaterih državljanov pobere mnogo več, kot jim lahko nudi.

Vlada Mira Cerarja jadra na rezultatih prejšnjih vlad, pa je dejala Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev. Pozvala je k sprejemanju strukturnih sprememb in ne le manjših popravkov. Tudi sama zagovarja zmanjšanje obdavčitve dela in morebitno povečanje obdavčitve premoženja.

Tudi v nadaljevanju in sklepu seje se poslanci niso poenotili v oceni vladnih ukrepov za izboljšanje davčnega okolja in upravičenosti višine davkov in prispevkov.

Po oceni SDS so davčne obremenitve bistveno previsoke za tisto, kar državljanke in državljani od države dobijo nazaj. Poslanec SDS Anže Logar je v tem kontekstu med drugim izpostavil problematiko dolgih čakalnih vrst v zdravstvu. Posledica takšnih razmer pa je tudi beg mladih in sposobnih kadrov v tujino, je spomnil poslanec NSi Horvat.

Tilen Božič (SMC) mu je odgovoril, da tudi v zdravstvu velja sistem prerazporejanja oz. solidarnosti, v katerem nekdo sredstev praktično ne potrebuje, drugi pa jih potrebuje toliko več. Med pozitivnimi učinki vladnih prizadevanj pa je izpostavil povečanje števila delovno aktivnih in zaposlenih. Da ti podatki lahko vlivajo optimizem, je dodala državna sekretarja Vraničar Ermanova.

Poslanke in poslanci o predlaganih sklepih niso glasovali, saj jih je večina zavrnila že na matičnem odboru za finance in monetarno politiko.