pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SDS: Davčne blagajne niso dale želenih rezultatov, država naj jih ukine

Deli na:
SDS: Davčne blagajne niso dale želenih rezultatov, država naj jih ukine

Foto: Bobo

Davčne blagajne po ugotovitvah poslancev SDS doslej niso dale želenih rezultatov, zato naj jih država ukine. Zavezancev je manj, kot je ocenjevala vlada, ob tem pa številni opuščajo svojo dejavnost oz. jo selijo v tujino, obseg pobranega davka pa se je v primerjavi z obdobjem pred uvedbo davčnih blagajn celo zmanjšal, ugotavljajo.

Poslanska skupina SDS je zato v parlamentarno proceduro vložila predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov, ki predvideva ukinitev davčnih blagajn v 15 dneh po njeni uveljavitvi, finančnemu ministrstvu pa nalaga povrnitev vseh stroškov, ki so jih imeli zavezanci z davčnimi blagajnami.

Uporaba davčnih blagajn je v Sloveniji obvezna od letošnjega 2. januarja. Od tedaj mora biti o vsakem z gotovino plačanem računu obveščena Finančna uprava RS, kar naj bi različnim gospodarskim subjektom, ki poslujejo z gotovino, onemogočilo, da bi prevzeli plačilo, pozneje pa račun iz blagajne izbrisali oz. ga popravili.

Vlada je v letošnjem proračunu predvidela, da bo na ta način pobrala dodatnih 75 milijonov evrov. A podatki kažejo ravno nasprotno, so poslanci SDS zapisali v predlogu novele zakona. Skupaj je namreč država v prvih dveh mesecih pobrala en odstotek manj davka na dodano vrednost kot v enakem obdobju lani. Finančni minister Dušan Mramor je sicer pred kratkim povedal, da bo treba na prve rezultate strožje ureditve gotovinskega poslovanja počakati do aprila.

V SDS so prepričani, da bi ukinitev davčnih blagajn zmanjšala obseg sive ekonomije in dela na črno. Poenostavitev birokratskih postopkov oz. njihova ukinitev ter zmanjšanje s tem povezanih finančnih bremen spodbujajo prehod iz sive ekonomije oz. dela na črno v legalno ekonomijo, kar pomeni več zavezancev, ki bodo plačevali davke in prispevke v državni proračun ter zdravstveno in pokojninsko blagajno, so pojasnili.