favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

DZ na izredni seji o prihodnosti Slovenije

Deli na:
DZ na izredni seji o prihodnosti Slovenije

Kdo se bo prebil v državni zbor? - Foto: STA

DZ bo danes na zahtevo poslancev NSi, ki so se jim pridružili tudi poslanci SDS, na izredni seji razpravljal o prihodnosti Slovenije. Skupina poslancev je za sejo sicer pripravila vrsto priporočil vladi, med drugim o modernizaciji zdravstvenega in pokojninskega sistema ter davčnega in poslovnega okolja, a jih je matični odbor DZ zavrnil.

Kot je na odboru DZ za gospodarstvo v imenu predlagateljev pojasnil Jožef Horvat (NSi), sta naš ekonomski in socialni model na dolgi rok nevzdržna, ugotovitve urada za makroekonomske analize in razvoj, OECD in Evropske komisije so podobne. Tudi omenjene institucije namreč opozarjajo, da Slovenijo najbolj ogrožajo negativni demografski trendi, visok javni dolg in okorno poslovno okolje.

To se najbolj kaže na področjih zdravstva, pokojnin, javne uprave, davkov, trga dela, urejanje prostora in družinskih prejemkov.


"Z neprijetnimi reformami se ne da nabirati političnih točk, vendar so nujno potrebne, če želimo zagotoviti boljše življenje prihodnjih generacij," je še poudaril Horvat in dodal, da Slovenija v preteklih letih, tudi v času vlade Mira Cerarja, ni naredila nujnih reform oz. modernizacije na področjih negativnega demografskega trenda, visokega javnega dolga in okornega poslovnega okolja.

Tako so pripravili vrsto priporočil, s katerimi so med drugim od vlade želeli, da pripravi predloge modernizacije zdravstvenega sistema, pokojninskega sistema, pravosodnega sistema, javne uprave, davčne reforme, poenostavitve delovne zakonodaje, poenostavitve gradbene zakonodaje in nabor ukrepov za učinkovitejšo družinsko politiko.

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič je medtem ocenil, da priporočila vladi niso potrebna, saj je ta na nekaterih področjih že sprejela ukrepe za izboljšanje, npr. pokojnine, plače in poslovno okolje, s tem tudi nadaljuje.