mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SD: Naša hiša ni ukradena, Janša nas skuša diskreditirati

Deli na:
SD: Naša hiša ni ukradena, Janša nas skuša diskreditirati

Sedež stranke Socialni demokrati - Foto: STA

V SD so zavrnili očitke, ki so se pojavili v nekaterih medijih in ki jih je v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija povzel predsednik SDS Janez Janša, ko je govoril o "ukradeni hiši", v kateri deluje SD.

Kot so zatrdili v SD, so stavbo na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer je sedež stranke, pridobili na legalen način.

Janša je v četrtkovi oddaji med drugim dejal, da od predsednika SD Dejana Židana, preden bo naslednjič uporabil termin radikalna desnica, pričakuje, da "bo prinesel račune za hišo, v kateri delujejo in ki je bila ukradena".

V SD so v zvezi s tem včeraj zapisali, da je hišo na Levstikovi, v kateri je sedež stranke, leta 1993 Stranka demokratične prenove (SDP), predhodnica SD, z menjalno pogodbo za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 v Ljubljani prejela v last od države.

Kot so navedli, Janša to ve, saj je bil v takratni vladi minister za obrambo. Zato menijo, da predsednik SDS te izjave širi z namenom diskreditacije SD in njenega vodstva.


Tednik Demokracija in portal Nova24TV sta sicer med drugim poročala, da so stavbo na Levstikovi po 2. svetovni vojni odvzeli trgovcu Feliksu Moskoviču, ki je umrl v koncentracijskem taborišču, mrtvega pa naj bi obtožili kolaboracionizma in mu zaplenili premoženje.

V SD so v zvezi s tem zapisali, da stavba na Levstikovi umrli judovski družini Moskovič ni bila niti odtujena niti zaplenjena, ampak po 2. svetovni vojni v zapuščinskem postopku dodeljena zakonitemu dediču. Dedič Lajtner Ignjat je nepremičnino takoj po zapuščinski razpravi 21. februarja 1947 prodal Dani Kos za 800.000 dinarjev. Na podlagi kupne pogodbe je slednja dne 4. junija 1947 na svoje ime vknjižila lastninsko pravico na zadevni nepremičnini, so zapisali v SD.

Maja 1961 je Dana Kos prodala vilo za 12.810.030 dinarjev splošnemu ljudskemu premoženju, z vilo pa je upravljala Uprava zgradb uradov in zavodov Ljudske republike Slovenije. Leta 1982 se je na podlagi zakona o vknjižbi nepremičnin v družbeni lastnini v zemljiško knjigo vknjižil imetnik pravice uporabe Socialistična Republika Slovenija.

Leta 1993 je takratna SDP z menjalno pogodbo med SDP in slovensko vlado za del stavbe na Tomšičevi ulici 5 v Ljubljani od države prejela v last hišo na Levstikovi 15 v Ljubljani, ki je bila v lasti države.

To pomeni, da ni bila odvzeta ali zaplenjena Judom oz. da bi zaradi neobstoja oporočnih ali zakonitih dedičev samodejno pripadla t. i. splošnemu ljudskemu premoženju. Prav tako po navedbah SD ni bila predmet povojne nacionalizacije.