Revija Reporter
Slovenija

Šarlatani: Samooklicani strokovnjaki, zdravilci in zagovorniki teorij zarote uspevajo v epidemiji

Biserka Karneža
6 2.129

8. feb. 2021 20:00 Osveženo: 0:38 / 09. 2. 2021

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Bolj kot to, da se številne sporne in zavajajoče informacije o covidu-19 objavljajo na družabnih omrežjih, FB, twitter in You Tube, je lahko problem, da se tovrstne vsebine selijo v znane televizijske oddaje. Gostje teh oddaj seveda v njih niso predstavljeni kot šarlatani, guruji in snovalci teorij zarot, ampak le še kot ugledni strokovnjaki.

Drži, da je zelena izjemno koristna zelenjava, o tem ni nobenega dvoma, toda trditi, da se lahko z njo pozdravimo okužbe s covid-19? Nasvet je zapisan na spletnem portalu Bisernica.si: »Pijte sok zelene: razstruplja in uničuje viruse in bakterije! Zelo uspešen pri uničevanju Korona Virusa.«



Portal deluje v okviru Bisernica Consulting iz Kranja, ki ga je ustanovila dr. Nina Zupan. Na omenjenem portalu smo zasledili tudi razmišljanja Katerine Vidner Ferkov. Na katoliški televiziji Exodus jo je katoliški duhovnik Zoran Kodela, voditelj oddaje Na robu znanega in ustanovitelj te televizije, predstavil kot eminentno gostjo in doktorico antropologije. V oddaji je Ferkov napadla Billa Gatesa, kdor ga zagovarja, se mu s tem po njenem prepričanju ruši ugled in strokovnost.

Katerina Vidner Ferkov je sicer urednica Spletnega portala Zdravo Slovenija, katerega ustanovitelj je mag. Blaž Kavčič, nekdanji predsednik državnega sveta. Na tem portalu so bili v zadnjem letu objavljeni številni prispevki avtorjev, ki nasprotujejo nošenju mask. Ko strokovnjaki v Sloveniji in v drugih državah opozarjajo na nujnost precepljenosti, se na tem portalu dnevno vrstijo prispevki, ki ljudi odvračajo tudi od cepljenja.

V kaj nas skuša prepričati zagovornik teorij zarot mag. Blaž Kavčič v članku »Zdaj smo prisiljeni resnici pogledati v oči«? Zakaj nošnji mask nasprotuje Srečko Šorli, raziskovalec z Inštituta za bijektivno fiziko in katero državo ponuja za zgled Slovencem? Šorli namesto cepiva predlaga uživanje zdravila, ki ga je na pobudo dr. Vladimira Zelenka preventivno užival nekdanji ameriški predsednik Donald Trump.

Kdo je Gregor Kos, predsednik v letu 2018 na novoustanovljene stranke Za zdravo družbo, še en izmed gostov znanega televizijskega voditelja in duhovnika Zorana Kodele? Kakšni so njegovi predlogi, ki jih ponuja s somišljenikom Juretom Pogačnikom? Kaj nas v letu epidemije sprašuje influencerka Dejana Bakovič?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24